Laskuvarjojääkärien ex-kouluttaja ennätyshypystä: hyvä yleiskunto riittää

Utin laskuvarjojääkärien entinen kouluttaja, majuri Juha Putkisaari Maavoimien esikunnasta pitää itävaltalaishyppääjä Felix Baumgartnerin korkeus- ja nopeusennätyksiä huikeina.

–Hypyssä saavutettu yli 1300 kilometrin tuntinopeus oli melkoinen. Siinä nopeudessa hypyn kontrollointi ja oikean hyppyasennon saavuttaminen on hyvin haasteellista. Asiaa voi verrata vaikka siihen, kun autolla viittä kymppiä ajaessa avaa ikkunan ja työntää käden ulos, niin käden kontrollointi on verraten helppoa. Jos nopeutta on 200 kilometriä tunnissa, niin käden liikuttelu on huomattavasti vaikeampaa.

Baumgartner menetti hypyn alkuvaiheessa kontrollin hyppyynsä ja alkoi pyöriä ympäri. Lopulta Baumgartner kuitenkin sai hyppynsä hallintaan. Putkisaaren mukaan Baumgartnerin erikoisvalmisteisessa painepuvussa ilmavirtaa ei juuri tunne, mikä lisää vaikeutta hyppyasennon korjaamiseen.

–Jos hypyn aikana alkaa pyöriä, niin tehdään käsillä ja jaloilla vastaliikkeitä pyörimissuuntaan nähden, jotta pyöriminen loppuu. Toinen vaihtoehto on muuttaa hyppyasento liu'uksi viemällä kädet kiinni vartaloon. Kun pyöriminen on loppunut, voi palata X-asentoon, jossa yleensä hypätään.

Kuka Juha Putkisaari?

Majuri Juha Putkisaari siirtyi viime kesänä laskuvarjojääkärien koulutuksesta esikuntatehtäviin. Sotilaspuolella Putkisaarella on laskuvarjohyppäämisestä 14 vuoden kokemus ja siviilipuolellakin Putkisaari on harrastanut laskuvarjohyppäämistä 12 vuoden ajan. Takana on arviolta 4000 hyppyä.

Yleisurheilukunnolla hyppäämään

Putkisaaren mukaan ennätyshyppy vaatii hyvää fysiikkaa.

–Hyvä yleisurheilukunto riittää. Tärkeintä on hyvä motoriikka ja vahva hyppykokemus, jotta tietää, miten vapaassa pudotuksessa tulee toimia erilaisissa tilanteissa.

Putkisaari pitää Baumgartnerin ennätyshyppyä siviilipuolen laskuvarjohyppyjen suunnannäyttäjänä. Red Bullin mainostempauksen lisäksi Baumgartnerin hypystä saatiin tutkimustietoa koskien avaruusmatkailun turvallisuutta. Tutkijat selvittävät muun muassa, miten korkeasta ilmanalasta voi pelastautua turvallisesti maanpinnalle onnettomuuden sattuessa.

Lue myös:

    Uusimmat