Lars von Trier: "Olen natsi" – poiki porttikiellon Cannesiin

Tanskalaisohjaaja Lars von Trier teki sen taas: shokeerasi Cannesin elokuvajuhlilla. Tällä kertaa ohjaaja hämmensi puheillaan, joihin ei suhtauduttu suopeasti. Ohjaaja puhui niin natsismista, juutalaisista, aikuisviihteestä, kirkosta ja seksuaalisuudesta kuin alkoholismistakin.

Tanskalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Lars von Trier sekoitti keskiviikkona ensi-iltansa saaneen Melancholian pressitilaisuudessa pakkaa. Erikoisessa maineessa oleva kulttiohjaaja ei säästellyt kuuntelijoita terävältä kieleltään provosoidessaan lehdistöä ja esitellessään omalaatuista huumorintajuaan.

– Ymmärrän Hitleriä, vaikka hän tekikin väärin. Hän saa sympatiani, saksalaiset sukujuuret omaava von Trier täräytti konferenssin loppuvaiheessa vastaukseksi brittitoimittajan kyselyihin ohjaajan aiemmista puheista tanskalaislehdessä. Lehdessä von Trier kertoi kiinnostuksestaan natsiestetiikkaan ja saksalaisista sukujuuristaan.

– En kuitenkaan pidä toista maailmansotaa hyvänä asiana tai ole juutalaisia vastaan. Olen itse asiassa juutalaisten puolesta, mutten tietenkään liikaa, koska Israel on maanvaiva, von Trier jatkoi pressikonferenssissa.

– Kyllä, olen natsi, Lars von Trier totesi vielä lopussa selvästi tuskastuneena siihen, että oli puhunut itsensä pussiin.

Elokuvajuhlat tiedottivat keskiviikkona haluavansa kuulla selityksen ohjaajan kommentteihin. Ohjaaja vastasi pahoittelemalla ja kertomalla joutuneensa provosoiduksi.

– Pyydän anteeksi, jos loukkasin jonkun tunteita aamuisessa tiedoitustilaisuudessa. En ole antisemitisti tai rasisti, enkä natsi, ohjaaja tiedotti Melancholiaa promotoivan Premier PR:n kautta.

Porttikielto Cannesiin

Keskiviikkoinen anteeksipyyntö ei riittänyt Cannesin elokuvajuhlille, jonka toimielin antoi torstaina julki lausunnon, jossa tuomittiin toistamiseen ohjaajan puheet ja julistettiin tämä ei-toivotuksi henkilöksi festivaaleilla. Lars von Trierin Melancholia jätettiin kuitenkin kilpailemaan Kultaisesta palmusta.

Torstaina hotellilla Cannesin ulkopuolella järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ohjaaja selitti vuolaasti anteeksi pyydellen, että hänen mielestään holokausti on suurin rikos ihmiskuntaa vastaan.

Von Trierin Melancholia on jäänyt hänen mukaansa natsipuheiden aiheuttaman kohun varjoon. Esimerkiksi Argentiinassa ja osissa Etelä-Amerikkaa elokuva on jo päätetty jättää näyttämättä.

Aikaisemmin ohjaaja on muun muassa kertonut olevansa maailman paras ohjaaja, julistanut, ettei ole kiinnostunut siitä, mitä ihmiset hänestä ajattelevat ja jakanut mielipiteensä George W. Bushin ja Condoleezza Ricen suhteesta.

– Hän (Bush) fantasioi piiskaavasta Ricesta, von Trier kommentoi Die Zeit -lehden haastattelussa vuonna 2005.

Tanskalaisohjaaja voitti himoitun Kultaisen palmun Cannesissa 2000 synkällä musikaalilllaan Dancer in the Dark. Elokuvassa nähtiin pääosassa suosittu islantilainen muusikko Björk.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Getty Images

Lähteet: Festival de Cannes, Hollywood Reporter, The Telegraph, Starpulse

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja