Mainos

Lapsille hyötyä kalan syönnistä

Lasten pitäisi syödä riittävästi kalaa, jotta he saisivat tarpeellisen määrän pitkäketjuisia omega-3 -rasvahappoja. Seerumin niukat pitkäketjuisten omega-3 rasvahappojen osuudet lapsilla kertovat, että niiden saantia ruuasta voisi lisätä, todetaan Suomen Lääkärilehden artikkelissa.

Pitkäketjuiset omega-3 sarjan rasvahapot ovat välttämättömiä elimistön normaalille kehitykselle ja toiminnalle. Edullisia vaikutuksia on havaittu myös muun muassa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä sekä allergian ja reuman hoidossa.

Elimistö ei pysty muodostamaan omega-3 sarjan rasvahappoja, vaan niitä on saatava ruuasta. Omega-3 sarjan lyhyempiketjuinen alfalinoleenihappo pidentyy normaalisti elimistössä eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihapoiksi. Alfalinoleenihappoa saadaan muun muassa rypsiöljystä, pidempiketjuisia vain kalasta ja kalaöljystä.

Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen havaintojen perusteella arveltiin, että lasten elimistön kyky muuntaa lyhyempiketjuisia omega-3 sarjan rasvahappoja pidemmiksi muodoikseen voi olla puutteellinen. Liiallinen omega-6 sarjan rasvahappojen saanti voi sekin osaltaan estää muodostumista.

Suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä 2 -3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Tämä määrä on riittävä myös lapsille.

(MTV3/Finfood)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.