Lapsettomuutta aiheuttavan PCOS:n syy löytyi? Toivo parannuskeinosta heräsi

0:25

PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonihäiriö, joka voi johtaa lapsettomuuteen. Sen syy on ollut pitkään pimennossa, mutta nyt se on ehkä paikannettu jo sikiöajalle. Hiirillä toiminutta parannuskeinoa testattaneen pian myös ihmisillä. Aiheesta uutisoi New Scientist.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttaa esimerkiksi epäsäännöllisiä ja harvoja kuukautisia, aknea ja häiritsevää liikakarvoitusta. Myös riski rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin ja sitä kautta sydän- ja verisuonisairauksiin voi olla kohonnut.

Suurimmalla osalla PCOS-naisista on myös raskaaksi tulemisen vaikeuksia siinä määrin, että he joutuvat käymään lapsettomuushoidoissa.

Paolo Giacobini kollegoineen ranskalaisesta INSERM-tutkimuslaitoksesta (French National Institute of Health and Medical Research) havaitsi, että raskaana olevilla PCOS-naisilla on 30 prosenttia normaalia korkeampi Anti-Muller-hormoni- eli AMH-taso.

Koska PCOS:n tiedetään kulkevan joskus suvuittain, tutkijat miettivät, voisiko tämä raskauden aikainen hormonaalinen epätasapaino saada aikaan PCOS:n myös heidän tyttärillään.

Tutkijat testasivat ajatustaan ruiskuttamalla Anti-Muller-hormonia raskaana oleviin hiiriin. Kun näiden hiirten naaraspuoliset jälkeläiset aikuistuivat, niilläkin oli havaittavissa monia PCOS:lle tunnusomaisia piirteitä, kuten ovulaatioiden harvuutta sekä raskauden viivästymistä. Kyseisillä hiirillä oli myös muita vähemmän jälkeläisiä.

Tutkijat päättelivät, että PCOS saattaa aiheutua hormonaalisesta epätasapainosta jo kohdussa, kun liiallinen AMH-taso ”ylistimuloi” aivosoluja ja näin lisää testosteronin tuotantoa.

Setroreliksi hävitti oireet

Tutkijat onnistuivat peruuttamaan liiallisen AMH:n vaikutuksen hiirillä käyttämällä setroreliksi-nimistä lääkeainetta. Setroreliksiä löytyy nykyisin lääkkeistä, joita käytetään naisten hormonien hallitsemiseksi esimerkiksi koeputkihedelmöitysten yhteydessä.

Kun hiiriä hoidettiin setroreliksillä, monirakkulaisen munasarjaoireyhtymän oireet katosivat.

Kliiniset kokeet ihmisillä päästäneen aloittamaan tänä vuonna. Tutkijat toivovat, että kun PCOS-naisille annetaan setroreliksiä, niin heidän ovulaationsa saadaan palautumaan ja tätä kautta raskaaksi tulevien määrä nousemaan.

Mikäli PCOS todella siirtyy äideiltä tyttärille jo kohdussa hormonien välityksellä, se selittäisi myös, miksi mitään geneettistä syytä häiriölle on ollut niin vaikea löytää.

Samalla selittyisi se, miksi PCOS-naiset näyttävät tulevan raskaaksi helpommin kolmenkympin lopussa ja neljänkympin alussa: Anti-Muller-hormonin pitoisuuden tiedetään laskevan iän myötä. Tavallisesti AMH-lasku kertoo hedelmällisyyden heikkenemisestä, mutta jos AMH-taso on jo alkujaan korkea, ikään liittyvä lasku voikin tuoda naisen ”normaaliskaalalle”.

Lisätutkimusta aiheesta tarvitaan edelleen.

Lähde: New Scientist

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja