Mainos

Lapsena hyväksikäytetyn Annan masennus helpottuu sähköhoidoilla – "Asiat tuntuvat heti paljon valoisammilta"

1:16

Vajaa nelikymppinen Anna* (haastateltava ei esiinny jutussa omalla nimellään) on yksi tuhansista suomalaisista, jotka saavat sähköhoitoa vaikean masennuksensa hoitoon. Annan masennuksen taustalla ovat lapsuuden traumat, jotka puhkesivat lasten synnyttyä. Annan mielestä sähköhoidosta on selvästi apua, mutta sen aiheuttamat muistihäiriöt tuntuvat pelottavilta.

Annan traumojen taustalla on tuleminen äidin hylkäämäksi 8-vuotiaana. Tuolloin Annan äiti lähti perheestä, eikä ole sen koommin nähnyt tytärtään tai ollut häneen yhdeydessä.

Se lisäksi Anna joutui lapsuudessaan ja nuoruudessaan isoisänsä seksuaalisesti hyväksikäyttämäksi. Hän ei muista milloin hyväksikäyttö alkoi, mutta se päättyi Annan ollessa 16-vuotias.

Jutun kuvituksessa näkyvä henkilö ei liity tapaukseen.

– Silloin sain sanottua, etten tykkää siitä, mitä hän tekee. Hän kysyi, miksen ole sanonut aikaisemmin. Vastasin, etten ole uskaltanut sanoa.

– Sen jälkeen hän lähti viemään minua kotiin ja sanoi autossa, että "miten sinä uskallat tulla kyytiini, minähän voin tehdä sinulle ihan mitä vain ja heittää tuonne ojaan." Sen jälkeen en enää koskaan mennyt häneen kyytiinsä enkä isovanhempieni kotiin, en ennen kuin hän oli kuollut.

Anna ei kertonut hyväksikäytöstä kenellekään. Se, ja äidin hylkäämäksi tuleminen aiheuttivat Annalle psyykkisen sairauden aikuisiällä, omien lasten saamisen jälkeen.

"Olin kotona ja itkin"

Ensimmäisen kerran Anna oli sairaalahoidossa esikoisensa syntymän jälkeen noin 14 vuotta sitten. Viimeisin sairauskausi alkoi nelisen vuotta sitten.

– Se alkoi niin, etten saanut syötyä lainkaan ja laihduin todella paljon. En myöskään nukkunut ollenkaan. Olin kotona enkä liikkunut minnekään, vain itkin.

– Hakeuduin hoitoon, ja sairaalaan minut otettiin sisään, kun aloin puhua itseni tappamisesta. Olin kolme kuukautta Auroran sairaalassa.

Annan muistikuvat sairastumisen alusta ovat vähäiset. Hän kertoo, ettei itse oikein ymmärtänyt, missä tilassa oli.

– En ymmärtänyt enkä en edes muista siitä juuri mitään, olin niin lääkitty. Ja itse masennus vei täysin muistin ja voimat. Sinä aikana olin lääkehoidossa ja kävin terapiassa. Hoitajien kanssa juttelusta oli myös apua, ja perheeni, mies ja lapset, kävi katsomassa minua usein.

Sähköhoito on tehokas ja nopea apu

Sairaalakauden aikana Anna alkoi saada myös sähköhoitoa. 

– Sähköhoitoa ehdotettiin minulle sairaalahoidon aikana. Sain sitä aluksi kerran viikossa, nyt saan ylläpitohoitoa kerran kahdessa viikossa. Se kyllä toimii masennukseen todella hyvin, Anna kertoo.

Annan mukaan sähköhoidon tuoman avun huomaa selvästi. Se myös tepsii nopeasti.

– Muutama päivä ennen hoitoja olo on todella ahdistunut ja kaikki asiat masentavat, en pysty käsittelemään asioita. Mutta kun pääsen hoitoon, ja herään sen jälkeen heräämöstä ja pääsen sairaalan kahvihuoneeseen, huomaan, että asiat tuntuvat paljon valoisammilta.

Haittana muistin häiriöt

Sähköhoidolla on myös epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Se aiheuttaa tilapäisiä muistin häiriöitä, ja myös lihaskivut ja päänsärky ovat yleisiä.

Myös Annalla muisti pätkii aamupäivisin annettavan sähköhoidon jälkeen joitakin tunteja.

– Muisti häviää vähäksi aikaa ja joudun todella tarkkaan miettimään, ovatko lapset lähteneet aamulla kouluun ja mitä olen heidän kanssaan tehnyt. 

– Sähköhoidon jälkeen joudun muistelemaan esimerkiksi sitä, minkä nimisiä ihmiset työpaikallani taas olivatkaan. Kotiin pääsyn jälkeen muisti on vielä jonkin aikaa hatara, mutta se onneksi palautuu saman päivän aikana.

Sähköhoitoa annetaan nukutuksessa, joka Annasta on myös epämiellyttävää. 

– Erityisesti nukutusvaihe pelottaa minua aivan hirveästi, mutta onneksi hoitajat pitävät aina kädestä kiinni. En myöskään halua happimaskia kasvoilleni ennen nukahtamista, koska minulle tulee sellainen olo, etten saa happea. Siitä tulee ahtaanpaikankammo, sellainen paniikki.

Ensimmöistä sähköhoitokestaansa ja sen mahdollisesti aiheuttamia pelkoja Anna ei muista. 

– En muista ensimmäistä kertaa yhtään, olin silloin niin pihalla kaikista asioista. 

Hoidot katkolla lokakuussa

Toistaiseksi Annan sähköhoito on sovittu jatkuvaksi lokakuuhun saakka. Jatkosta päättää lääkäri.

– Se minua vähän mietityttää, että haluanko että ne lopetetaan vai ei, mutta lääkäri sen tietysti lokakuussa päättää. Tällä hetkellä en itse haluaisi, että sitä lopetetaan, koska siitä on ollut minulle niin iso apu.

Sähköhoidon lopettamista puoltavien syiden puolella on pelko muistihäiriöiden pahenemisesta. Anna voisi mainiosti elää myös ilman nukutuksia.

– Muistamattomuus on yksi syy, miksi ne voisin lopettaa. Minua pelottaa, että muisti häviää syvemmin kuin nyt. Ja koska se nukutus pelottaa, olen siksikin miettinyt, että haluanko jatkaa. Toistaiseksi haluan kyllä, että ne jatkuvat.

Anna saa hoitojen jälkeen pyös päänsärkyä, lihaskivuista hän sen sijaan ei enää kärsi. 

– Pää tulee tosi kipeäksi ja saan aina kipulääkkeen heti hoidon jälkeen. Mutta kyllä se sitten päivän mittaan helpottaa. Lihakset eivät enää kipeydy, mutta jossain vaiheessa se tuntui käsissä ja selässä.

Annalla on nyt takana neljä vuotta sähköhoitoja. Hänen mielestään niistä on selvästi apua.

– Suosittelen kyllä sellaiselle, jolla on syvä masennus, koska se auttaa paljon enemmän kuin lääkehoito. Minullakin on lääkkeet, mutta niitä on pystytty pikku hiljaa vähentämään hoidon myötä. Ainakin itse uskon, että juuri sähköhoito on auttanut. Se auttaa jaksamaan arkielämässä, hoitamaan lapset ja työn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.