Mainos

Lappi voi kuhista sopuleita syksyllä

Pohjoinen Lappi voi tänä vuonna kuhista sopuleita. Monet merkit viittaavat siihen, että tunturisopulit lähtevät vaellukselle syksyllä.

Edellisen ison vaelluksen aikana 1970-luvun alussa sopuleita juoksi Rovaniemelle saakka. Sopuleita pitkään tutkinut professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitoksesta ei kuitenkaan usko, että tänä vuonna koetaan moista jyrsijäpaljoutta.

Siis jos vaellusta ylipäätään tulee. Vaikka sopulit näyttävät selvinneen talvesta hyvin, Henttonen muistuttaa, että kanta voi romahtaa äkillisestikin.

Kevätliikehdintä paljastaa sopulien määrän

Normaalisti tunturisopulikantamme elelee vain Käsivarren ja Utsjoen tuntureilla. Pienempiä sopulisaarekkeita löytyy Pallakselta ja Saariselältä. Henttonen kertoo, että sopulit olivat kuitenkin liikkeellä jo viime vuonna ja levittäytyivät Ylä-Lapissa.

Vankka sopulikanta näyttää selvinneen talvesta ainakin kohtalaisesti, ja talvilisääntymisestäkin on havaintoja. Siten edellytykset sopulivaellukselle ovat olemassa. Tosin ylimmässä Lapissa ja Norjassa Ruijan puolella on myös alueita, joilla sopuleita ei ole enää näkynyt.

Lapin tunturisopulien määrästä saadaan hyvä käsitys vielä tässä kuussa, kun sopulit lähtevät liikkeelle talvehtimisalueiltaan. Henttosen mukaan liikkeellelähtö riippuu ilmoista, sillä lumien sulamisvesi ajaa sopulit pesäkoloistaan. Kevätliikehdinnässä ei ole kyse varsinaisesta vaelluksesta, se kestää vain pari viikkoa.

Sopulit saattavat levitä Sodankylään

Varsinainen sopulivaellus alkaa syksyllä, jos kanta kasvaa riittävän tiheäksi. Sopulit kun eivät siedä toisiaan kovin hyvin, ja tiheä kanta myös kaluaa ravinnon loppuun nopeasti. Henttonen arvioi, että mahdollinen syysvaellus voisi alkaa Ylä-Lapissa aikaisintaan elokuun alussa ja etelämpänä vähän myöhemmin.

-Jos vaellus alkaa, en usko että siitä tulee yhtä laaja kuin 1970, vaan enemmänkin vuoden 1938 vaelluksen kaltainen, Henttonen uumoilee.

Vuonna 1938 tunturisopulien vaellus ylsi Kolarin ja Sodankylän tasalle. Vuonna 1970 sopulit rynnistivät Rovaniemelle saakka ja jopa hieman etelämmäksi.

Vaikka suuri sopulivaellus lähtisikin liikkeelle, Henttonen toppuuttelee hurjimpia kuvitelmia. Tunturit ja jängät eivät kuhise sopuleita, mutta maastossa liikkuja voi jokusen eläimen nähdäkin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.