Lappeenranta 25.7.2002

(ensiesitys 26.8.2001)

"Hei Soppamies,

Seitsemän naisen opettajaporukka lähdössä Karibialle ilman minkäänlaista kokemusta. Purjeet varmaan nousee ja ruori pysyy hyppysissä, MUTTA miten rakentaa suht' alkeellisissa olosuhteissa maittavaa laivaruokaa? Tule antamaan kuivaharjoitusta Saimaan rannalle Lappeenrantaan..."

(ruokaohjeet 6 hengelle)

Grillatut vuohenjuustoleivät

6 siivua vaaleaa leipää
6 aurinkokuivattua tomaattia
2 pakettia vuohenjuustoa
4 rkl pinjansiemeniä
timjamia
oliiviöljyä
mustapippuria

1. Viipaloi leipä, liota tomaateista liiat öljyt pois.
2. Pirskotte leiville oliiviöljyä, lado uunipellille ja grillaa 200 asteisessa uunissa n. 3-4 min.
3. Leikkaa vuohenjuustot reiluksi viipaleiksi, kolme siivua per leipä.
4. Ota leivät uunista ja aseta kukin viipale oman folion päälle. Laita leipien päälle aurinkokuivatut tomaatit, sitten vuohenjuustosiivut ja pinjansiemenet. Mausta timjamilla ja pippurilla. Pirskauta sekaan vielä oliiviöljyä ja sulje nyytit.
5. Paista nyyttejä 220 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes vuohenjuusto on sulanut. Tarjoa heti.

Bahaman kalaa

1 kg kalafileetä (esim. puna-ahventa)
1/2 kg kokonaisia katkarapuja
1 punainen ja vihreä chili
2 limeä
pala tuoretta inkivääriä
1 verkkomeloni
2 mangoa
1 kookospähkinä
1/2 kg luumuja
2 verigreippiä
1 prk kookosmaitoa

1.Siivoa ahvenfileistä ruodot pois ja irrota katkaravuista pyrstöt.
2. Kuori mangot ja siivuta. Kuori meloni, halkaise, poista siemenet ja kuutioi. Kuori verigreipit ja veistele lohkoiksi.
3. Pilko chilit ohuiksi renkaiksi, kuori inkivääri ja leikkaa siivuiksi.
4. Murskaa kookospähkinän kuori, irrota malto ja raasta (jos kookoksen kanssa tappeleminen tuntuu turhan suurelta urakalta, jätä se pois. Lopputulos ei tosin ole aivan yhtä autenttinen ilman sitä). Pese luumut.
5. Lämmitä uuniastia liedellä ja heitä sekaan oliiviöljyä. Paista inkivääriä ja chiliä hetken aikaa oliiviöljyssä. Lisää meloni, mangot, kookosraaste, luumut ja verigreipin lohkot. Paistele jatkuvasti käännellen niin, että kaikki hedelmät maustuvat öljyssä kauttaaltaan (puoli minuuttia).
6. Siirrä astia liedeltä uuniin 10 minuutiksi 220 asteeseen.
7. Kun hedelmät pöhisevät uunissa, mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla.
8. Ota hedelmäastia uunista ja lado päälle ahvenfileet ja katkaravut. Kaada sekaan vielä kookosmaito ja 2 limen mehu. Sekoita varovasti.
9. Laita takaisin uuniin ja kypsennä 220 asteessa n. 10 minuuttia.
10. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
11. Tarjoa heti hyvän riisin kera (esim. basmatiriisiä tai villiriisisekoitusta).

Lue myös:

    Uusimmat