Lämpimät voileivät maistuvat aina

Pakkasen paukkuessa on ihana jäädä sisälle nauttimaan kodin lämmöstä. Laita villasukat jalkaan, herkkuleivät uuniin ja nautiskele!

Herkkuleivän voi koota tumman tai vaalean päälle ja täytteinä voi käyttää kasviksia, lihaa, kalaa tai kanaa. Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä. Tekisikö tänään mieli tai uunileipiä olutkuorrutuksella?

Metsästäjänleivät

Mehevä metsästäjänleipä on varma valinta isompaan nälkään. Kermainen sienimuhennos kruunaa ruokaisan klassikon. Kokeile Sami Garamin simppeliä reseptiä.

500 g possun ulkofileetä
250 g tuoreita sieniä
1 sipuli
2 rkl sinappia
2 dl kermaa
1 dl vehnäjauhoja
4 viipaletta täysjyvävuokaleipää
öljyä paistamiseen
1 ruukku jääsalaattia
2 tomaattia
100 g kurkkua

Leikkaa lihasta tasakokoisia pihvejä ja nuiji ne noin puolen sentin paksuisiksi. Pyöräytä pihvit vehnäjauhoissa ja paista pannulla öljyssä kypsiksi. Nosta vetäytymään folion sisään.

Silppua sienet ja sipuli ja kuullota ne pannulla pehmeiksi. Lisää ruokalusikallinen vehnäjauhoja, sinappi ja kerma. Hauduta hetki ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Lämmitä leipäviipaleet ja nosta ne lautaselle. Aseta pihvit leipien päälle ja lusikoi runsaasti sienikastiketta sen päälle. Tarjoa leivän kanssa raikasta salaattia.

Tomaatti-anjovisleipäpitsa

Anjovis antaa leivälle ihanan suolaisen maun. Rapeiden pitsaleipien seuraksi sopii raikas salaatti.

1 ranskanleipä
8 pientä anjovisfileetä
5 luumutomaattia
1 punasipuli
2 rkl oliivirenkaita
2 dl raastettua juustoa
tuoretta basilikaa
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria1 ruukku jääsalaattia ja lollo-rosso salaattia

Leikkaa ranskanleivästä pitkittäissuunnassa noin puolentoista sentin paksuisia siivuja. Paahda leivät uunissa grillivastuksilla tai nopeasti pellillä öljyssä kullanruskeiksi. Aseta paahdetut leivät uunipellille.

Viipaloi tomaatit ja punasipuli ja asettele ne tasaisesti leiville. Lisää muutama anjovisfilee ja ripottele oliivit niiden päälle. Hienonna basilika ja valkosipuli ja sekoita ne juustoraasteen joukkoon.

Ripottele seosta tasaisesti leiville ja paista 210-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia, tai kunnes juustoraaste on kullanruskeaa.

Tarjoile leivät raikkaan salaatin kera.

Sami Garam suosittelee leivän kylkeen olutta

Sami Garamin lempileipä saa makua hirvenlihasta. Leivän ruokajuomaksi Sami suosittelee olutta.

– Laittaisin leivälle hirvenlihaa ja päälle paksun sienikastikkeen ja juustoa.

Sami suosittelee leivän päälle käytettäväksi tavallista kotimaista punaleimaemmentalia.

– Juustossa saa olla makua, mutta se ei kuitenkaan saa olla liian voimakas, ettei sienten maku peity, Sami neuvoo.

Lämpimien voileipien kanssa tarjottavaksi sopii hyvin olut. Sami Garamin mukaan voileipien kyytipojaksi kannattaa valita puolitumma, maukas lager.

– Esimerkiksi tšekkiläinen tumma Velko tai tumma Gourmet ovat hyviä vaihtoehtoja lämpimien voileipien kanssa nautittaviksi.

Perunasalaatti-makkaraleivät saksalaisittain

Nämä perunasalaatti-makkaraleivät suorastaan vaativat kaverikseen lasillisen olutta.

Perunasalaatti:

750 g Pirkka perunoita (vihreä pussi)
100 g purjoa
3/4 dl Pirkka sinappisalaattikastiketta
1-2 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl Pirkka kapriksia
1/2 dl persiljaa

Lisäksi:

1 pkt (400 g) makkarapihvejä
4 viipaletta täysjyväruisleipää
n. 1/2 dl Pirkka sinappia

Kuori ja kuutioi perunat ja keitä ne vähässä, suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, 10-15 minuuttia. Silppua halkaistu ja huuhdottu purjo. Lisää purjot perunoiden joukkoon kiehumaan viimeiseksi 2 minuutiksi.

Kaada keitinvesi pois ja kaada kuumien perunoiden päälle sinappikastike. Lisämausta perunoita vielä omenaviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon kaprikset ja hienonnettu persilja. Anna marinoitua 20-30 minuuttia.

Paista makkarapihvit pannulla noin 2 minuuttia/puoli. Paahda leivät halutessasi ja voitele ne sinapilla. Nosta makkarapihvit leipien päälle. Lusikoi pihvien päälle haaleaa tai kylmää perunasalaattia. Tarjoa loppu salaatti erikseen.

(MTV3)

Kuvat: Ruokakesko ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat