Lakiluonnos: Paperittomille lisää terveyspalveluita - ei koske kerjäläisiä

Paperittomien terveyspalveluita ehdotetaan laajennettavaksi. Lakimuutos laajentaisi kolmansista maista tulevien paperittomien terveyspalveluja, mutta kerjäläisten oikeudet pysyisivät ennallaan.

Paperittomilla tarkoitetaan luvatta Suomessa oleskelevia ihmisiä, jotka tulevat jostain muualta kuin EU- tai Eta-maista.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan, että riittävät terveyspalvelut taataan myös niille kolmansien maiden kansalaisille, joilta puuttuu oleskelulupa. Heille tulisi taata kiireellisen sairaanhoidon lisäksi ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimat terveyspalvelut kuten pitkäaikaissairauksien hoito ja raskauteen liittyvät palvelut.

Romaniasta ja Bulgariasta tulevia kerjäläisiä lakimuutos ei koskisi.

–Se olisi juridisesti erittäin hankalaa. Meitä koskee Euroopan unionin yhteisölainsäädäntö. EU-kansalaisia ei yhdenvertaisuuskysymysten vuoksi voida kohdella toisistaan poikkeavasti, selvityshenkilö Aino-Inkeri Hansson sanoo.

Kerjäläisille taattaisiin edelleen lähinnä kiireellinen hoito.

Muualta kuin EU- ja Eta-maista tulevat paperittomat voisivat saada hoitoa tätä laajemmin. Lakiehdotuksen mukaan alaikäisille taattaisiin kaikki samat terveyspalvelut kuin Suomessa asuvillekin lapsille. Oikeus terveyspalveluihin olisi samanlainen kuin turvapaikanhakijoilla.

Valtio korvaisi kunnille kustannukset, jotka terveyspalvelujen järjestäminen aiheuttaisi.

Lakiluonnos pyritään käsittelemään jo tällä hallituskaudella. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa jo tänä vuonna. 

Sosiaali- ja terveysministeriö teetti lakiluonnoksen sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti paperittomien terveydentilaa alkuvuodesta. THL arvioi, että Suomessa oleskelee noin 1500 paperitonta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja