Mainos

Laiho paljasti poliisille, mistä lääkärintodistus on peräisin

Valheellisesti lääkärinä vuosien ajan esiintynyt Esa Antero Laiho tunnusti lopulta eilen ostaneensa lääkärintutkintotodistuksensa Venäjältä. Valheiden vyyhdin noustessa otsikoihin marraskuun alussa Laiho kiisti jyrkästi olevansa valelääkäri.

Viikkojen kuulustelujen jälkeen Laiho kuitenkin tunnusti poliisille.

- Tämä on täysin normaalia, ensin kiistetään ja lopulta myönnetään. Hän halusi lopulta selvittää asian, kertoo tutkinnanjohtaja Hannu Männikkö Helsingin poliisista.

Männikön mukaan tunnustus syntyi täysin rutiininomaisessa kuulustelutilanteessa.

Laihoa epäillään todennäköisin syin törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä, luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta sekä rekisterimerkintärikoksesta.

Laiho kertoi todistuksen ostosta

Laiho on kertonut poliisille seikkaperäisesti miten ja mistäpäin Venäjää hän hankki tutkintotodistuksensa.

Poliisi ei tässä vaiheessa kuitenkaan kerro julkisuuteen muuta kuin että paperi on hankittu rahalla. Poliisi ei siis suostu kommentoimaan onko todistus ostettu esimerkiksi yksityishenkilöltä vai oppilaitoksesta.

Joka tapauksessa Suomen poliisi on nyt kansainvälisen oikeusavun varassa, sillä todistus on ostettu Venäjältä eikä Suomen poliisin toimivalta salli rikostutkintaa kotimaan rajojen ulkopuolella.

- Olemme olleet yhteydessä Pietarin poliisiin viimeksi maanantaina. Tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä tiedossa, että poliisi olisi ryhtynyt toimiin Venäjän päässä, kertoo Männikkö.

Tutkinnan eteneminen ja jutun siirtyminen syyttäjälle riippuukin nyt siitä, kuinka rivakasti itänaapurin virkavalta ottaa asian hoitaakseen.

- Saattaa olla, että esitutkinnan valmistuminen venyy kevättalvelle.

Useita viranomaisia kuultu

Valelääkärijupakan tultua ilmi Helsingin poliisi aloitti tutkinnan myös alaa valvovan viranomaisen, Valviran, toimista.

- Olemme kuulleet Valvirasta useampia henkilöitä epäillyn asemassa ja lisäksi muutamia todistajia. Syytä epäillä -kynnys siis ylittyi ja nyt arvioidaan sitä, viedäänkö juttu lopulta syyttäjälle asti, kertoo tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Mikko Eränen Helsingin poliisista.

Kaikki kuulemiset on Eräsen mukaan tarkoitus saattaa loppuun parin viikon kuluessa ja tämän jälkeen päätetään, viedäänkö juttua syyttäjälle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.