Mainos

Lähtöpassit odottavat Luther-säätiötä

Evankelis-luterilainen kirkko ja sen sisällä toimiva Luther-säätiö ovat ajautuneet entistä suurempaan välirikkoon viime viikonloppuna järjestetyn piispanvihkimyksen seurauksena.

Naispappeutta vastustava yhteisö vihki toissapäivänä itselleen oman piispan Helsingin Kalliossa. Kirkon mukaan sen sisällä ei voi toimia kahta erillistä johtamisjärjestelmää.

Kymmenen vuotta toimineen Luther-säätiön toiminnassa on mukana parisentuhatta kirkon jäsentä. Evankelis-luterilaista kirkkoa maallistumisesta ja Raamatun opin sekä tunnustuksen hylkäämisestä syyttävän Luther-säätiön piispaksi vihityn Matti Väisäsen (kuvassa) mukaan hän voi aivan hyvin toimia kirkon sisällä piispana virallisten piispojen rinnalla.

- Juridisesti en ole tietysti Suomen luterilaisen kirkon piispa, mutta de facto jumalallisessa mielessä olen piispa, Väisänen selvittää MTV:n uutisten toimittajalle.

Tampereen tuomiokapitulin mukaan piispaksi vihitty Väisänen tulee menettämään pappisoikeutensa luterilaisessa kirkossa. Kirkon sisällä ei voi toimia kahta rinnakkaista johtamisjärjestelmää.

- Ei voi olla olemassa piispaa ilman hiippakuntaa eikä seurakuntia. Tässä tapauksessa Matti Väisänen on Tampereen hiippakunnan piispan alainen pappi ja silloin me joudumme ryhtymään toimenpiteisiin. Ei voi olla toista piispaa, toisen piispan alaisuudessa, kertoo Tampereen hiippakunnan hiippakuntadekaani Ari Hukari.

Kiistaa on määrä käsitellä Tampereen tuomiokapitulin kokouksessa ylihuomenna. Asiaa selvittämään ryhtynee tuomiokapitulin valtuuttama tutkinta-asiamies ja sen jälkeen kurinpitoasiamies.

- Piispan vihkimys käytännössä merkitsee oman kirkon perustamista. Kirkko taas jakaantuu, hiippakuntadekaani Hukari sanoo.

Väisänen sanoo lähtevänsä kirkosta vain pakotettuna, vapaaehtoisesti ei koskaan.

- Sen tähden, että minä myöntäisin ja samalla sanoisin, että olisin väärässä ja siihen minä en usko. Me haluaisimme, että kirkko on kirkko, eikä joku yhteiskunnan peilikuva, valtakunnallisen tai kunnallisen politiikan jatke. Kirkkoa tarvitaan sen takia, että täällä maailmassa kuollaan, sanoo Väisänen.

Katso Tuula Malinin juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.