Lähes tuhat vuotta vanha miekka paljasti muinaisen hautapaikan Salossa – seuraava löytö tehtiin suorassa lähetyksessä

Salon ristiretkiaikaiselta hautapaikalla tehtiin löytö suorassa lähetyksessä 1:42
Katso videolta, miten ristiretkiaikaisen hautapaikan kaivauksilla tehtiin löytö suorassa lähetyksessä. Videolla arkeologi Juha Ruohonen kertoo myös, mitä hautapaikasta tehdyille löydöille tehdään.

Salon Perttelissä keskiaikaisen kirkon kupeessa maalämpökaivaukset toivat viime viikolla mukanaan melkoisen yllätyksen.

Kuvataiteilija Sofia Maleike-Ruoholan ja hänen Esa-miehensä vanhan kotitalon pihalta löytyi 1100-luvulta peräisin oleva miekka.

– Sade oli vienyt hiekkakasoista hiekat mennessää ja siinä se miekka oli, Maleike-Ruohola kertoo.

Historian harrastajana Esalta ei mennyt kauaa ymmärtää, että kyseessä oli merkittävä löytö. Pariskunta otti heti yhteyttä tuttuihin arkeologeihin ja jo seuraavana päivänä miekka oli haettu talteen.

Lähes tuhat vuotta vanhan miekan lisäksi paikalle saapunut arkeologiryhmä on löytänyt kaivauksilta runsaasti muitakin esineitä, kuten korujen osia, ihmisen luita ja yllättäen myös tekstiiliä.

– Tässä on nyt vähintäänkin yksi ristiretkien aikainen hauta, mutta todennäköisesti tässä on laajempi ruumiskalmisto ympäristössä, kertoo arkeologi Juha Ruohonen Turun yliopistosta.

Ruohosen mukaan kyseessä on ensimmäinen Salojokilaaksosta löydetty ruumiskalmisto. Koko Suomenkin mittakaavassa löytö on merkittävä.

– Eihän tällaisia paikkoja tämmöisestä miljööstä keskiaikaisen kirkon vierestä tule kovinkaan usein, Ruohonen sanoo.

MTV Uutisten vieraillessa paikalla torstaina hiekkakasasta tehtiin jälleen uusi löytö. Tällä kertaa hautapaikalta paljastui pronssinen helavyön hela.

Salosta löytyi lähes tuhat vuotta vanha miekka – tältä näyttää kaivauspaikalla 11:43

Katso artikkelin videolta, miltä 1100-luvun hautapaikalla näyttää. Videolla arkeologi Juha Ruohonen kertoo, mitä löydöstä tiedetään ja mitä erityistä kaivauksilla on saatu selville.

Lue myös:

    Uusimmat