Mainos

Lahden pizzeriasurmasta elinkautiset

Lahden käräjäoikeudessa on luettu tuomiot kolmesta murhasta.

Koivula

Lahden käräjäoikeus katsoi, että Sami Koivula ja Eikka Lehtosaari syyllistyivät kolmeen murhaan ampuessaan kilpailevia jengiläisiä.
Pertti Hämäläinen sai 10 vuoden tuomion murhayrityksestä.


Heidän autonkuljettajansa Esa Lampinen tuomittiin avunannosta murhiin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Lehtosaari

Hämäläinen

Tapaus sattui viime vuonna lahtelaisessa pizzeriassa. Tuomitut ampuivat hengiltä kolme muiden jengien jäsentä. Ammuskelussa loukkaantui myös täysin ulkopuolisia. Käsittely jatkunee hovioikeudessa.

Mitä tapahtui?

Oikeudenkäynnissä oli kyse 18. tammikuuta 2000 tapahtuneista henkirikoksista. Tuolloin Lahden keskustassa sijaitsevassa Ararat -lounasravintolassa ammuttiin kolme miestä. Kaksi kuului Bandidos-moottoripyöräjengiin sekä yksi porilaiseen Black rhinos -jengiin. Verilöyly sattui keskellä päivää.

Tapahtumat baarissa kestivät 30 sekuntia. Käytännössä kyse oli teloituksista. Toimintatapana oli ampua järeällä käsiaseella vartaloon ja pistoolilla päähän. Aseistuksena ampujilla oli katkaistu haulikko, 22-kaliiperin pistooli ja 44-kaliiperin revolveri. Useimmat laukaukset ammuttiin lähes kosketuslaukauksina. Tapahtumahetkellä baarissa oli kaikkiaan 23 ihmistä, joista seitsemän sai osumia. Kolme siis kuoli. Neljäskin jengiläinen olisi kuollut, jos hänellä ei olisi ollut luotiliivejä päällä.

Murhista tuomitut miehet ovat aikaisemmin kuuluneet Cannonball -jengin Lahden osastoon, mutta eronneet siitä ennen ampumisia. Kaikilla on taustalla väkivaltarikoksia. Käsiteltävät henkirikokset sattuivat erään toisen oikeudenkäynnin lounastauolla. Jutussa puitiin aikaisempaa tapausta, jossa Bandidos-jengiläiset olivat ampuneet entistä Cannonball -jengiläistä jalkaan. Jalkaanammuttu ei ole syytettynä murhajutussa.

Tuomitut ovat mielentilatutkimuksen mukaan kaikki ovat olleet tekohetkellä täydessä ymmärryksessä. Miehet ovat itse kiistäneet teot.

Korvaukset portaittain

Oikeus määräsi tuomitut maksamaan kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa markkaa kertaluonteisia korvauksia ja kuluja. Suurin korvaus kivusta ja särystä oli 120 000 markkaa ja pysyvästä haitasta 100000 markkaa. Yksittäisten korvattujen tavaroiden joukossa oli muun muassa 3000 markan luotiliivit, jotka ilmeisesti pelastivat yhden ammunnan kohteeksi joutuneen kuolemalta.

Murhista ja avunannosta tuomittu kolmikko joutuu yhteisvastuullisesti maksamaan kuukausittain 750 markkaa elatusapua uhrien kuudelle lapselle, kunnes nämä täyttävät 18 vuotta. Avovaimot eivät elatustukea saa, koska oikeuden käsityksen mukaan he eivät olleet uhrien elatuksen varassa eikä uhreilla olisi ollut valmiuttakaan heitä elättää. Oikeus porrasti korvaukset henkisestä kärsimyksestä niin, että korkein korvaus, 60 000 markkaa, myönnettiin uhrien avopuolisoille. Yksi heistä tosin saa vain 50 000 markkaa, koska ei pyytänyt enempää.

Uhrien vanhemmat ja lapset saavat henkisestä kärsimyksestä 40 000 markkaa lukuunottamatta viime kesänä syntynyttä vauvaa. Sisarusten korvausvaatimukset hylättiin, koska oikeudelle ei ollut esitetty näyttöä läheisistä suhteista. Loukkaantuneiden kärsimyskorvaus asetettiin 30 000 markan tasoon ja pelkästään raakuuksia katsomaan joutuneiden 20000 markkaan.

Jatkunee hovissa

Tuomion jälkeen ei kukaan ilmaissut heti tyytymättömyyttään. Kuitenkin jo loppukeskustelussa viitattiin hovioikeuskäsittelyyn. Myös tuomari Tuomola ja syyttäjä Noronen uskoivat jutun siirtyvän Kouvolan hovioikeuteen.

Norosta itseään kiinnosti tuoreeltaan tutkituttaa ratkaisu Hämäläisen osalta. Hänen mukaansa korkein oikeus on antanut kolme tuomiota henkirikoksesta sellaisillekin, jotka eivät itse ole olleet surmia toteuttamassa. -Tässä kynnys ylittyi enempikin. Hämäläinen meni sisään ensimmäisenä ja ampui ensimmäisenä sekä osallistui sitä ennen kostoiskun suunnitteluun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.