Mainos

Lääkkeet voivat heikentää helteensietokykyä

Jotkin lääkkeet voivat horjuttaa elimistön lämmönsäätelyä helteellä. Yleisemmin kyseessä ovat lääkkeet, jotka vaikuttavat elimistön nestetasapainoon.

- Monet verenpainetautiin ja sydänsairauksiin käytettävät lääkkeet ovat tällaisia. Yksi tavallisimmista ovat verenpaineen hoitoon käytettävät nesteenpoistolääkkeet. Kun nestetasapaino häiriintyy, elimistön lämmönsäätely häiriintyy saman tien, kertoo erikoislääkäri Harri Lindholm Työterveyslaitokselta.

Työikäisistä suuri joukko käyttää verenpainelääkkeitä, jotka poistavat elimistöstä esimerkiksi nestettä ja vaikuttavat natrium- ja kaliumsuolojen tasapainoon. Lindholm kuitenkin muistuttaa, että suolatasapaino pysyy riittävänä, kunhan syö helteilläkin normaalisti.

Erityisen tärkeää on, että huolehtii nestetasapainosta töissä ja pitää taukoja viileässä.

- Nuoremmilla elimistö sopeutuu lääkityksen kanssakin kuumaan. Vanhuksilla tilanne on hankalampi.

Sekavuutta, pahoinvointia, oksentelua

Lääkkeet voivat nostaa elimistön lämpötilaa. Tällaisia ovat Lindholmin mukaan jotkut vaikeaan masennukseen käytettävät lääkkeet. Myös liiallinen energiajuomien litkiminen saattaa lisätä elimistön lämmöntuotantoa.

Jossain lääkityksessä voi puolestaan hikoilu vähentyä.

- Hikoiluun vaikuttavat lääkkeitä ovat Parkinson-lääkkeet ja osa raskaan sarjan psyykenlääkkeistä sekä vanhemmat antihistamiinit, joita käytetään vaikeissa allergioissa. Nämä voivat vaikuttaa hikoiluun, eikä silloin lämmön poistuminen elimistöstä ole niin tehokasta.

Usein riittää, kun vähentää rasitusta ja juo riittävästi. Jos olo huononee helteillä, on syytä ottaa yhteyttä omaan lääkäriin. Omin päin lääkkeiden annosteluun ei pidä kajota.

- Tavallisia oireita ovat yleinen huonovointisuus, pahoinvointi, jopa oksentelu sekä lisääntynyt huimaus- tai pyörrytysalttius.

Aina oireita ei huomaa itse. Varsinkin vanhuksilla kuumakuormitus voi aiheuttaa apaattisuutta ja sekavuuttakin, jolloin lääkkeet voivat unohtua.

Lindholm painottaa muutenkin, että hellevaroitukset on syytä ottaa vakavasti. Helteet lisäävät etenkin veritulppien ja aivohalvauksien sekä sydämen rytmihäiriöiden riskiä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.