Mainos

Lääkelaitoksen ylijohtaja eroaa

Lääkelaitoksen ylijohtaja, professori Hannes Wahlroos on jättänyt sosiaali- ja terveysministeriölle ilmoituksen irtisanoutumisestaan.

-Olen palvellut Suomen valtiota 30 vuotta lääkehallinnon tehtävissä. Lääkelaitosta olen kehittänyt ja johtanut sen perustamisesta v. 1993 lähtien. Nyt kun lääkehallintoon valmistellaan suuria muutoksia alueellistamisineen, on sopiva aika vahdinvaihdolle, sanoo Wahlroos.

Wahlroosin arvion mukaan lääkelaitoksesta on tullut vuosien kuluessa arvostettu osaamiskeskus kotimaassa ja EU:n lääke- ja laitevalvonnan verkostossa. Näissä tehtävissä asiantunteva henkilöstö on varmistanut uskottavan toiminnan perusteet. Väestön terveyttä ja turvallisuutta on edistetty hyvin toimivan valvonnan ja luotettavan informaation keinoin. Lääkelaitoksen yhteistyö asiakkaiden, sidosryhmien ja EU-verkoston kanssa on ollut myönteistä ja rakentavaa, Wahlroos sanoo.

Wahlroosin mielestä Suomen lääkehallinto kohtaa monia kansallisia ja EU-haasteita 2010-luvulla. Hän uskoo kuitenkin, että voimavarojen kokoaminen, osaamiseen panostaminen ja toimintaprosessien jatkuva kehittäminen ovat menestyksen avaimia jatkossakin.

-Suhtaudun tulevaisuuteen avoimin mielin. Kuten sanonta kuuluu, olen nyt työmarkkinoiden käytettävissä, toteaa Hannes Wahlroos.

Alueellistamispäätös on riskialtis

Wahlroos ei myönnä suoraan, että kyseessä olisi protesti. Hän pitää kuitenkin alueellistamispäätöstä erittäin riskialttiina ratkaisuna eikä katso olevansa sopiva henkilö vetämään tätä kehitystä siihen suuntaan kuin se on nyt menossa.

Lääkehallinnon siirron on pelätty lamaannuttavan koko lääkehallinnon ja valvonnan sekä vaarantavan näin myös lääketurvallisuuden. Wahlroos ei halua kuitenkaan enää maalata mitään pahoja näkymiä.

-Lääketurvallisuusuhkia tulee aina silloin tällöin ja ne pitää osata hoitaa. Toivon, ettei siirto tätä kykyä heikennä, mutta nähtäväksihän se jää, sanoo Wahlroos.

Tähän mennessä 18 jättänyt talon

Wahlroos piti tiedotustilaisuuden henkilökunnalle aamupäivällä. Hänen mukaansa henkilöstö oli yllättynyttä ja vakavaa, mutta ymmärsi hänen ratkaisunsa.

Irtisanoutumismieliala on Lääkelaitoksessa ollut vahva syksyn aikana. Syksyisen kyselyn mukaan peräti 92 prosenttia työntekijöistä ilmoitti, ettei aio muuttaa pois pääkaupunkiseudulta.

Tähän mennessä uhkauksensa on vahvistanut 18, kertoo hallintopalvelupäällikkö Tuula Sandholm.

-Osa henkilöstöstä on elänyt vielä toivossa, mutta irtisanoutumiset tulevat varmasti lisääntymään kevään mittaan. Itse olen vielä sammuttamassa valot, kun lähtö tulee, mutta Kuopioon en voi muuttaa, sanoo Sandholm.

Kaikkiaan Lääkelaitoksessa työskentelee yli 200 henkilöä, joista enemmistö on naisia. Työntekijöiden keski-ikä on alle 43 vuotta.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.