Mainos

Lääkärit: Tipaton tammikuu voi olla jopa vaarallinen

Monet aloittavat uuden vuoden tipattomalla kuukaudella rankan juhlintakauden jälkeen. Brittilääkäreiden mukaan niin sanotusta tipattomasta tammikuusta voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lääkäreiden mukaan tipaton kuukausi on lääketieteellisesti täysin turha, eikä pitkällä aikavälillä paranna maksan hyvinvointia millään lailla. Brittiläisen voittoa tavoittelemattoman maksayhdistyksen The British Liver Trustin mukaan kuukauden tipattomuus antaa puolestaan harhaanjohtavan turvan tunteen.

Yhdistyksen mukaan tammikuun tipattomuus johtaa usein erittäin alkoholipitoiseen helmikuuhun, joka tekee pahinta hallaa maksalle. Ja vaikka kuukauden tipattomuus antaisikin maksalle lepoa, se ei paranna vanhoja alkoholin aiheuttamia vahinkoja. Yhdistyksen mukaan maksa voi jopa vaurioitua, kun se saa yhtäkkiä kuukauden tauon jälkeen jälleen alkoholia.

– Yhteen kuukauteen täsmentyvä tipaton aikaväli ei ole oikea tapa parantaa maksan terveyttä. Parempi vaihtoehto on luopua alkoholinkäytöstä vaikkapa muutamana päivänä viikossa koko vuoden ajan, The British Liver Trustin toimitusjohtaja Andrew Langford toteaa.

Southamptonin yleissairaalan maksatautien hoitoon perehtynyt tohtori Mark Wright on Langfordin kanssa samoilla linjoilla.

– Kuukauden tipattomuudesta ei ole mitään lääketieteellistä hyötyä. Se ruokkii ajatusta, että voit kohdella kaltoin maksaasi niin paljon kuin haluat, ja sitten korjata kaikki ongelmat pikaisesti, Wright toteaa.

Tohtori Wrightin mukaan maksa kohtelee alkoholia myrkkynä, joka täytyy saada ulos kehosta. Pilkkoakseen alkoholia, maksa tuottaa kemikaaleja, jotka tunnetaan nimellä entsyymit. Suuri määrä entsyymejä voi johtaa maksan arpeutumiseen ja lopulta kirroosiin, joka voi olla jopa tappava.

– Maksa on fantastinen myrkkyjen pilkkoja – tämä on maksan tehtävä. Mutta jos luulet, että pieni lepo alkoholista korjaa kaikki ongelmat, olet väärässä, tohtori Wright muistuttaa.

Lähde: Daily Mail

Petra Kiiski/MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.