Lääkärilehti: Puolet vanhuksista kärsii aliravitsemuksesta sairaalassa

Monet sairaalapotilaat kärsivät aliravitsemuksesta. Uhka on erityisen suuri vanhuksilla.

Vuonna 2012 julkaistun kansainvälisen tutkimuksen mukaan 20–50 prosenttia sairaalapotilaista kärsii aliravitsemuksesta. Asiasta kirjoitti Lääkärilehti 12. huhtikuuta.

Yleisimmin aliravitsemuksesta kärsivät vanhukset ja muut erityisryhmät. Sairaalassa hoidetuista suomalaisvanhuksista puolet kärsii aliravitsemuksesta. Pysyvässä laitoshoidossa olevilla aliravitsemus on vieläkin yleisempää.

Aliravitsemus hidastaa ja heikentää toipumista sairauksista. Se voi aiheuttaa vakavia häiriöitä soluille ja elintoiminnoille sekä ihmisen psyykeelle. Pitkittynyt sairaalahoito myös lisää terveydenhuollon kustannuksia ja sairaalahenkilökunnan työmäärää.

Pitkäaikainen sairaalahoito ja siihen liittyvät monenlaiset hoidot ovat suuri aliravitsemusriski. Myös mahan ja suolikanavan sairaudet, heikentynyt liikuntakyky tai hajun ja maun häiriöt voivat altistaa aliravitsemukselle.

Hoitohenkilökunta ei välttämättä aina osaa tunnistaa ja hoitaa aliravitsemusta. Nykysuositusten mukaan hoitohenkilökunnan tulisi selvittää potilaan aliravitsemusriski viimeistään toisena hoitopäivänä.

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja