MTV:n kysely: Suomalaiset haluaisivat vaikeuttaa tuntuvasti irakilaisten turvapaikanhakijoiden asemaa

Suomalaiset haluaisivat irakilaisille selvästi nykyistä tiukemmat kriteerit turvapaikan myöntämiseen. Valtaosa eli noin 70 prosenttia Suomeen viime kuukausina saapuneista turvapaikanhakijoista on kotoisin juuri Irakista.

MTV Uutisten kyselyssä yhteensä 87 prosenttia vastaajista ajattelee, että irakilaisten turvapaikan myöntämisen kriteereitä pitäisi kiristää. Heistä 61 prosenttia on sitä mieltä, että kriteereitä pitäisi kiristää tuntuvasti. 26 prosenttia taas ajattelee, että kiristystä pitäisi tehdä ainakin jonkin verran.

Vastaajista kahdeksan prosenttia ajattelee, että kriteerit olisi hyvä pitää entisellään. Vain kaksi prosenttia on kriteereiden löyhentämisen kannalla.


Nuoret kriittisimpiä

Miesten ja naisten välillä vastauksissa ei ole juurikaan eroja. Kriteereitä halutaan kiristää kaikissa ikäluokissa, mutta nuorimmat ovat kaikista kriittisimpiä.

Kyselyyn vastanneista 18-24-vuotiaista yhteensä 93 prosenttia on sitä mieltä, että irakilaisille turvapaikka pitäisi myöntää nykyistä tiukemmilla kriteereillä.

Myöskään koulutustausta ei ei juuri vaikuta vastauksiin: kaikissa koulutusasteissa suuri enemmistö haluaisi kiristää irakilaisten asemaa.

Pieniä eroja kuitenkin löytyy. Pelkästään kansakoulun käyneistä kaikki kyselyyn vastanneet ovat sitä mieltä, että kriteereitä pitäisi kiristää tuntuvasti tai jonkin verran.

Yliopistotutkinnon suorittaneista 16 prosenttia ajattelee, että kriteerit voitaisiin pitää entisellään tai niitä voitaisiin löyhentää.

Tutkimus tehtiin verkkopaneelissa  5.10.–8.10. välisenä aikana ja siihen vastasi noin 1 300 suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja