Kysely: Noin puolet suomalaisista haluaisi kasvattaa Euroopan parlamentin valtaa

Suomalaisvastaajien näkemykset eivät olleet vailla ristiriitoja, vaikka yleiskuva parlamentista onkin hyvä tai neutraali.

Noin puolet suomalaisista haluaisi Euroopan parlamentille nykyistä merkittävämmän roolin, ja 12 prosentilla suomalaisista on melko tai erittäin kielteinen kuva parlamentista. Kuvan tilanteesta välittää tuore eurobarometri, joka julkaistiin tiistaina.

Eurobarometrin kysely perustuu runsaaseen 26 000 vastaukseen, jotka on annettu 27 EU-maasta väkiluvun suhteellisen painoarvon mukaisesti.

Kyselyssä suomalaisvastaajien enemmistön suhtautuminen Euroopan parlamenttiin oli joko neutraalia tai positiivista.

Neutraaliksi kantansa ilmoitti 46 prosenttia, melko myönteiseksi 33 prosenttia ja hyvin myönteiseksi 8 prosenttia suomalaisvastaajista.

Myös ristiriitoja

Vaikka melko pienellä osalla suomalaisvastaajista oli kielteinen tai hyvin kielteinen näkemys Euroopan parlamentista, näkemyksiin jää myös arvoituksellisuutta.

Aiempiin lukuihin nähden hieman yllättäen jopa 38 prosenttia ilmoitti haluavansa Euroopan parlamentille nykyistä vähäisempää roolia, kun taas nykyistä merkittävämpi rooli miellyttäisi 49:ää prosenttia. Kysymys koski nimenomaan Euroopan parlamenttia, jonka lisäksi EU-lainsäädännön hyväksymiseksi tarvitaan unionin jäsenmaista koostuvan neuvoston kanta.

Kysymys ei tarjoa vastausta siihen, miten parlamentin roolia pitäisi vastaajien mielestä kasvattaa tai vähentää.

Koko EU-alueella tietoisuus vuoden päästä järjestettävistä eurovaaleista oli kasvanut vuoden 2018 kevätmittaukseen verrattuna, jolloin eurovaaleihin oli niin ikään noin vuoden verran aikaa. Vastaajista 56 prosenttia kertoi vaalien kiinnostavan nyt aiemman 50 prosentin sijaan.

Samoin kiinnostus äänestämiseen eurovaaleissa oli kasvanut EU-alueella vuoden 2018 mittauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat