Mainos

Kyron tietotekniikka yhä tappiolla

Teknologiakonserni Kyro ei onnistunut viime vuonna nostamaan tietoliikennetekniikkaa valmistavaa Tecnomen-yhtiötään voitolliseksi. Konsernijohtaja Pentti Yliheljo uskoo, että tänä vuonna Tecnomen pääsee nollatulokseen.

Tietoliikennetekniikan valmistus on vain osa Kyroa. Konsernin viime vuoden 926 miljoonan markan liikevaihdosta Tecnomen keräsi 240 miljoonaa. Yli puolet Kyron vaihdosta tuli Tamglassista, joka tekee turvalasikoneita. Loppuosan liikevaihdosta toi energiaa tuottava Kyro Power. Maailman lasikonemarkkinat supistuivat Aasian kriisin takia. Tamglass pystyi Yliheljon mukaan kuitenkin säilyttämään markkinaosuutensa ja jopa hieman lisäämäänkin sitä. Tamglassin liikevoitto supistui 85 miljoonasta 70 miljoonaan.

Kyron tietoliikenneteknologiassa henkilöhakujärjestelmät ovat muodostaneet ison osan. Viime vuonna henkilöhakujärjestelmien markkinat taantuivat ja Tecnomen-ryhmässä televiestinnän lisäarvopalvelut keräsivät kolme neljäsosaa myynnistä. Tecnomenin yhteistyökumppaneita ovat mm. Nokia, Ericsson, Alcatel, Motorola, Siemens. Tecnomen on tuonut markkinoille mm. Internetin ja sähköpostin yhdistävän palvelukonseptin ja puheluiden ennakkomaksupalvelun.

Iso panostus tuotekehitykseen

Kyro on elänyt nykymuodossaan muutamia vuosia. Ennen metsäyhtiönä tunnetusta Kyrosta metsäteollisuuteen viittaa enää vain Kyro Power, jolle Metsäliitto-konserni on iso asiakas. Aikanaan Metsäliitto-yhtymään kuuluva Metsä-Serla osti Kyron metsäteollisuustoiminnot. Nykyisen Kyron tavoitteena on kehittää yhtiöistään maailmanluokan hitech-yrityksiä. Siksi yhtiö panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Viime vuonna Tamglass sijoitti 11 prosenttia liikevaihdostaan tuotekehitykseen. Tecnomenissa osuus oli lähes kaksinkertainen eli 21 prosenttia liikevaihdosta.

Kyro-konsernin liikevaihto pysyi kuta kuinkin ennallaan runsaassa 900 miljoonassa markassa. Liiketulos aleni 82 miljoonasta 71 miljoonaan ja rahoituserien jälkeinen voitto supistui 120 miljoonasta 88 miljoonaan. Vuotta aiemmin rahoituserien jälkeiseen tulokseen sisältyi 44 miljoonan myyntivoitto, mikä selittää osan isosta pudotuksesta. Vuosi sitten Tecnomenin tulos oli konsernille pettymys; liikevaihto pysyi ennallaan ja tulos oli tappiollinen. Viime vuonna Tecnomenin kehitys meni edellisvuoden malliin: liikevaihto pysyi ennallaan ja tulos oli tappiolla. Tänä vuonna Tecnomenin uskotaan yltävän nollatulokseen. Kyro Powerin liikevaihto kasvoi hieman, samoin liikevoitto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.