Kypros kärvistelee talouskriisissä

Kypros kärvistelee tällä hetkellä pankkikriisissä ja esimerkiksi rakennusala on hyytynyt. Työpaikkoja ei ole tarjolla. Helpotusta etsitään nyt lähtemällä ulkomaille ja maakaasulöytö.

Esimerkiksi arkkitehdiksi Nikosiassa opiskelevilla Marina Oratioulla ja Giorgios Kyriazisilla on ongelma. Nuorten arkkitehtiopiskelijoiden pitäisi löytää harjoittelupaikka, jotta opinnot ja sitä kautta hivuttautuminen työelämään etenisivät suunnitellusti.

– Yritykset ennemminkin potkivat vanhaa väkeä pois kuin ottavat ketään töihin edes harjoittelijaksi, Marina sanoo.

Kyproksen taloudelle todella merkittävän rakennusalan ahdinko on helppo nähdä omin silmin. Seisahtuneita työmaita ja valmiiksi myllättyjä tyhjiä tontteja näkee eri puolilla saarta. Tilastojenkin mukaan uudet aloitukset ovat vähissä.

Kyprokselta lähdetään nyt muualle

Tähän mennessä Kyprokseen on tarvittu runsaasti vierastyövoimaa, jota on tullut esimerkiksi Aasian maista. Näkymien synkistyessä yhä useampi kyproslainen tähyää kuitenkin ulkomaille - niin myös rakennusalalta töitä etsivät Marina ja Giorgios.

– Toivottavasti tilanne lähtee parempaan päin. Mutta jos mitään ei löydy, lähdemme muualle, Marina sanoo.

Opiskelijakaksikon mielestä Venäjän ja EU:n tukiluukkujen väliä seilaavan Kyproksen hallituksen pitäisi nyt vain päättää, millä keinoilla kriisistä tarvotaan ylös. Toistaiseksi maan johto ei ole antanut sellaista näyttöä, joka saisi nuoret luottamaan sen otteisiin.

– En ole kovinkaan luottavainen ratkaisujen löytymisestä. Hallitus on jo tehnyt sellaisia virheitä, että enpä tiedä, Marina sanoo.

– Tunnelma on aika huolestunut ja epätietoinen. Tässä on kyse niin paljon laajemmistakin asioista kuin se mitä pieni Kypros tekee. Koko maailmantalouden kehityksestä, Giorgios toteaa.

Kypros on riippuvainen muista

Kyproksen riippuvuus muista maista on todellakin suuri, sillä alle 900 000 asukkaan markkinoilla kotimainen kysyntä ei pitkälle riitä. Rakennusala ei ole poikkeus.

Kyproksen yritykset ovat suuntautuneet vahvasti esimerkiksi Lähi-idän markkinoille, ja toisaalta saarelle nousseista loma-asunnoista valtaosa rakennetaan brittien ja nyttemmin venäläisten ostettaviksi. Etenkin brittien maksukyvyn heikentyminen on vetänyt kysyntää alas rajusti, eikä kauppa nyt käy entiseen malliin.

Kaasulöydöstä helpotusta ahdinkoon?

Kyproksen tulevaisuudessa häämöttää yksi mahdollinen valopilkku, saaren eteläpuolelta löytynyt maakaasuesiintymä.

Kaasulöytö ei suinkaan vähennä ulkovaltojen häärimistä saarivaltion taloudessa, päinvastoin. Etsinnöissä ja selvityksissä ovat tähän mennessä hääränneet Kyproksen ohella ainakin Israel, Turkki, amerikkalaisyhtiö Noble ja venäläinen Gazprom.

Kyproksen ja Israelin käyttämän amerikkalaisyhtiön kerrotaan jopa sekaantuneen Kyproksen lainapakettineuvotteluihin vetoamalla kansainväliseen valuuttarahastoon, ettei Kyprokselle langetettaisi liian kovia ehtoja rahoitusavun saamiselle.

Kaasulöydöstä uhkaa myös tulla uusi töyssy ennestäänkin hankalalle ja tällä hetkellä käytännössä jäissä olevalle yhdistymisprosessille. Kyproksen kreikkalaishallitus ja saaren pohjoisosaa miehittävä Tukki haluavat kumpikin löydökset hallintaansa, ja asian ratkaiseminen on vielä auki.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat