Mainos

Kymmenet vanhat ampumaradat pikaisen kunnostuksen tarpeessa

Kiireellisimmät kohteet sijaitsevat pohjavesialueilla ja uhkaavat huonokuntoisina liata alueen pohjavedet.

Vanhojen ampumaratojen kunnostustyö etenee Suomessa hitaasti. Näiden saastuneiden alueiden saaminen muuhun käyttöön edellyttää kalliita ja hankalia puhdistustöitä. Suomessa on 2500 vanhaa ampumarata-aluetta, joista 60 on nopean kunnostuksen tarpeessa.

Kiireellisimmät kohteet sijaitsevat pohjavesialueilla ja uhkaavat liata alueen pohjavedet. Kunnostajan löytäminen vanhalle ampumaradalle on kuitenkin usein vaikeaa.

Helsingin Viikinmäen entisen ampumaradan maaperä on pahoin saastunut. Alueella on muunmuassa hauleissa käytettyä lyijyä ja muita raskasmetalleja. Alueen puhdistustyöt kestävät vähintään kaksi vuotta. Pilaantuneita maita siirretään täältä pois kaikkiaan 60 000 kuutiota. Vaikeinta urakassa on haulien poistaminen.

Vanhat ampumaradat ovat useimmiten hankalia kunnostuskohteita.

- Kyllä ne ovat aika vaikeita. Ne ovat suhteellisen laajoja ja massamäärät on suurempia kuin normaalikunnostuksissa, kertoo ympäristöinsinööri Markku Nevalainen Helsingin rakennusvirastosta.

Viikinmäessä kunnostuksen maksaa kaupunki. Kustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa. Kaikkiaan täällä puhdistetaan 19 hehtaarin kokoinen alue. Paikalle nousevan 1400 asukkaan asuinalueen rakentaminen alkaa ensi vuonna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.