Kylpyhuoneremontti osa 5

Kalusteet ja hoito-ohjeet

Kylpyhuoneremontissamme suunnittelu taisi olla enemmän kuin se puolet asiaa. Ajatus oli pyörinyt asukkaan mielessä jo useamman vuoden ajan, ja kun hihat sitten käärittiin, valmista tuli käytännössä viikossa. Sitä ennen oli tietysti otettu yhteys niin isännöitsijään kuin taloyhtiöön tarvittavien lupien saamiseksi ja käyty perusteellisesti yksityiskohdat läpi ammattitaitoisen sisustussuunnittelijan kanssa.

Kuntokartoittaja tutki lähtökohdat tekniikan näkökulmasta - muuten paikat olivat siinä kunnossa kuin tämän ikäiseltä märkätilalta odottaa sopii; lattiakaivo oli se hankala paikka, ympärillä kosteutta. Purkuvaiheessa
jouduttiin vielä toteamaan vanhojen putkistojen kehno kunto - mutta eihän sekään suuri yllätys ollut.

Sisustuksen suunnittelussa todettiin taas kerran, ettei kannata lähteä tilaamaan materiaaleja vain esitteiden perusteella. Tuskin niissäkään katumista olisi ollut, mutta kun sitten käytiin paikan päällä katsomassa
miltä ratkaisut näyttävät luonnossa, sävyt hiukan vaihtuivat. Myös alkuperäiseen suunnitelmaan kuulunut lasitiiliseinä vaihtui yksinkertaisemmaksi lasiseinäksi; tilaa ei osoittautunut olevan aivan niin paljon kuin kymmenen sentin paksuinen lasitiili olisi vaatinut.

Reiska purki seinälaatoituksen, tasoitti seinät ja valoi lattian uusiksi - näkymätön mutta sitäkin tuntuvampi muutos oli sinne asennettu lattialämmitys.

Ja sitten mestarillekin tuli mestari: maan tuhannes sertifioitu märkätila-asentaja näytti tekemisen mallia. Taisi siinä Reiskakin saada pari uutta vinkkiä? Niin tuli vedeneristyksestä taatusti paras mahdollinen.

Vedeneristys tehtiin kahdessa vaiheessa kuten se aina pitää tehdä: seinien eristämisen jälkeen ne laatoitettiin ja vasta sitten tehtiin lattian eristys ja sitten sen laatoitus.

Kalusteet vaihdettiin ja sokeriksi pohjalle - vaikkakin nyt kattoon - asennettiin kauniit halogeenivalot.

Koko työn ajan käytettiin apuna uutta alan opasta.

Hoito pitää kylppärin kunnossa - kerrostalossakin

Kylpyhuoneen merkitystä asumiseen kuvaa ehkä se, että vaikka kyseessä oli vain yhden, suhteellisen pienen asunnon osan uusiminen asukas joutui silti lähtemään vähäksi aikaa evakkoon.

Jotta kylppäri pysyisi jatkossakin yhtä upeana, sitä on muistettava siivota ja huoltaa asianmukaisella tavalla.

Tässäkin lattiakaivo on se tärkein yksityiskohta: kun suihkun jälkeen kuivataan lastalla seinät ja lattia, sinne joutuu aina jonkinmoinen tukko hiuksia. Siksi kansi on säännöllisin välein avattava ja kumikäsine tai
roskapussi käden suojana putsattava jätteet pois. Sopivaa pesuainetta on oikein suositeltavaa käyttää.

Tämä kuuluu sitä paitsi asukkaan velvollisuuksiin! Taloyhtiö ei tätä tule tekemään.

Silikonisaumoja kannattaa pitää silmällä. Ne sisältävät homeenestoainetta, joka kuluu aikanaan pois ja silloin saumaan alkaa ilmaantua tummia pilkkuja. Erityisen vikkelästi tämä tapahtuu sellaisten kerrostalojen kylpyhuoneissa, joiden ilmanvaihto on rakennettu muutama vuosikymmen sitten. Huono ilmanvaihtohan on vanhemman suomalaisen kerrostalon suurimpia heikkouksia, ja sen seurauksena asuntojen ilma on hälyttävän usein liian kostea.

Säännöllisellä pesulla tätä kehitystä saattaa hidastaa paljonkin - ja kyllähän seinät on tietysti pestävä muutenkin.

Myös käsienpesualtaiden putket on avattava ja puhdistettava aika ajoin.

Joka Kodin Asuntomarkkinoiden kylpyhuoneremontista valmistuu DVD-levy ensi syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat