Kylpyhuoneremontti kerrostaloasuntoon

Hei Sakke!

Ostin vanhan kerrostaloasunnon viime vuoden lopulla ja nyt olisi vuorossa kylpyhuoneen remontointi. Itse remontin ajattelin suorituttaa jollakin alan ammattilaisella. Mikä olisi turvallinen marssijärjestys eri tahojen kanssa tällaisessa remonttiprojektissa, että kaikki menisi "sääntöjen mukaan"? Eli keihin kannattaa olla yhteydessä. Ja toiseksi minua kiinnostaa taloyhtiön, huoneiston myyjän ja huoneistonvälittäjän vastuut, jos kosteusvaurioita löytyy? Kannattaako remontin yhteydessä suorittaa kosteusmittaus?
t. Jussi-Pekka

Kiitoksia kysymyksestä. Ensinnäkin, oikein ajateltu antaa homma ammattilaiselle!

Seuraava ongelma onkin löytää luotettava ja riittävän ammattitaitoinen tekijä ja miten tämän taitotason tunnistaa jo ennen työn aloittamista. Yksi ensimmäisistä tunnusmerkeistä on tarjouksen tai laskelman hinta. Jos se näyttää poikkeuksellisen edulliselta , voi tästä seurata ongelmia. Jotakin puuttuu joko aineita tai osaamista. Kannattaa pyytää referenssejä.

Vastuut riippuvat siitä, millaisia vaurioita on ja mistä ne ovat aiheutuneet. Jos tähän mennessä ei ole mitään huolestuttavaa ilmennyt, ei niitä todennäköisesti tule remontin yhteydessä vastaan. Mutta pinnat puretaan ja tämäkin siinä selviää.

Huoneistovälittäjälle ei vastuuta voi sälyttää muulloin kuin selvässä tehtävän laiminlyönnissä tai väärien tietojen tietoisesta antamisesta.

Myyjä on kokonaan tai osittain vastuussa, jos hän on vaurioista tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää tai hän on ne omalla toiminnallaan aiheuttanut.

Asunto-osakeyhtiö vastaa rakenteissa olevista vaurioista eli betonista ja tukirakenteista, mutta ei pinnoista.

Varsin yleisiä ja harmittomia ovat pienet vauriot suihkuseinällä ja lattiakaivon ympärillä. Nämä vain korjataan remontin yhteydessä eikä niistä kovin suurta numeroa kannata tehdä. Paitsi jos vauriot ovat suuret.

Yleensä em. vauriot ovat havaittavissa näkemälläkin, mutta ei kosteusmittauksesta vahinkoakaan ole. Pintamittaus ei anna kuitenkaan kovin luotettavaa kuvaa todellisuudesta. Mittarin ilmaisema kosteus voi olla tavanomaista tilan käytöstä johtuvaa tai pinnan alla rakenteessa oleva märkyys jää havaitsematta. Paras tulos saadaan poraamalla tehdyistä reijistä, jolloin koko mittausprosessi kestää viikon tai kaksi.

Joka tapauksessa kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään työn suorittamisen osalta.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja