Mainos

Kyllästysainetynnyreissä salakuljetettiin lähes tuhat kiloa hasista

Helsingin käräjäoikeudessa käynnistyi tänään harvinaisen laaja huumausainerikosten käsittely.

Kaikkiaan syytettyinä on viisi epäiltyä. Heitä syytetään hasiksen salakuljettamisesta ja välittämisestä. Tekonimike useammassa rikoksessa on törkeä huumausainerikos.

Syytteiden mukaan hasista salakuljetettiin viidessä eri erässä vuoden 2011 ja vuoden 2012 aikana. Huumeet tuotiin Alankomaista Suomeen tynnyreissä. Tynnyreitä otettiin vastaan Tuusulassa, Loviisassa, Helsingissä ja Askolassa.

Kaikkiaan tynnyreissä salakuljetettiin 841 kiloa hasista. Tynnyreiden ilmoitettiin sisältävän kyllästysainetta ja niitä lähetettiin tekastuihin suomalaisiin firmoihin.

Lisäksi yhden syytetyn hallusta löytyi lähes 12 kiloa amfetamiinia ja puoli kiloa hasista. Samaa tekijää epäillään myös ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjä vaatii kolmelle päätekijälle 13 vuoden vankeusrangaistusta ja kahdelle muulle 8-10 vuoden vankeusrangaistuksia. Tekijät ovat tällä hetkellä vangittuina.

Lisäksi syyttäjä vaatii syytettyjen korvaavan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Huumekaupan arvo maailmankaupasta on peräti 8 prosenttia

Huumekauppa on maailmankauppaa, jossa toimintatavat ovat julmat. YK on arvioinut huumekaupan arvoksi 8 prosenttia maailmankaupan arvosta. Tuolloin puhutaan ainakin sadoista miljardeista dollareista.

Huumekauppa edustaa maailman suurinta laitonta toimialaa, jossa liikkuu vuosittain lähes yhtä paljon rahaa kuin asekaupassa, öljynjalostuksessa tai turismissa.

Lääketieteellisen Lancet-lehden vuonna 2012 julkaiseman tutkimuksen mukaan huumeidenkäyttäjiä olisi maailmassa 149–271 miljoonaa.

Ylivoimaisesti suosituin laiton huume on selvityksen mukaan kannabis, jota käyttää arviolta 125–203 miljoonaa ihmistä. Tarkkojen arvioiden tekeminen on kuitenkin mahdotonta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.