Kyberturvallisuuden professori varoittaa Venäjän hyökkäyksistä Nato-prosessin aikana: "Voimme nähdä niitä vaikka tänään kello 10"

Kyberturvallisuus on kaikkien vastuulla 9:17
Katso koko Uutisaamun haastattelu videolta.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat tänään Nato-kantansa kello 10. Kyberturvallisuuden professori uskoo, että samaan aikaan Suomen kyberturvallisuutta saatetaan uhata.

Valtiojohto julkaisee yhteisen tiedotteen aamupäivällä kello 10 Nato-kannastaan. Virallinen päätös jäsenyyden hakemisesta voi olla edessä jo sunnuntaina.

Venäjä on Suomen Nato-prosessin aikana ilmaissut useaan otteeseen tyytymättömyytensä Suomen mahdolliseen sotilasliittoon liittymiseen.  Uutisaamussa vieraillut kyberturvallisuuden professori Martti Lehto arvioi, että tyytymättömyyttä pyritään mahdollisesti ilmaisemaan palvelunestohyökkäyksellä tiedotteen julkaisun aikoihin.

– Zelenskyin puheen aikanakin nähtiin joitakin esimerkkejä, niin voidaan olettaa, että ryhmät joko itsenäisesti tai ohjatusti juuri näiden hetkien kohdalla osoittavat, mitä mieltä ovat.

Hyökkäyksellä saataisiin ennen kaikkea näkyvyyttä.

– Palvelunestohyökkäykset ovat helpoin toteuttaa ja sillä saadaan näkyvyyttä, vaikka ne eivät kaikkea lamautakaan. Voimme nähdä niitä vaikka tänään kello kymmeneltä.

Lehto huomauttaa, että jokaisen suomalaisen kannattaa kiinnittää huomiota näinä aikoina tietoturvallisuuteensa vielä tavallistakin enemmän. Esimerkiksi omien älylaitteiden päivitykset ja suojaukset on syytä pitää ajan tasalla.

– Se pitää aika paljon konnia poissa meidän laitteistamme.

MTV Uutiset Live näyttää erikioislähetyksen kello 9.45 alkaen valtionjohdon Nato-kannasta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat