Kuvataiteilija Rauhala: Guggenheim toisi Suomeen kaivattua ammattitaitoa

New Yorkissa osan vuotta asuva kuvataitelija Osmo Rauhala pitää museohankkeen toteutumista Suomelle erittäin arvokkaana asiana.

- Se ei ole arvokasta vain turismin ja talouden kannalta, vaan se tuo meille myös kansainvälistä ammattitaitoa, jota olemme kaivanneet alalle. Se loisi uuden mahdollisuuden olla taiteilija Suomessa, ja ilmeisesti sen pelossa vanhaa systeemiä hallinneet tahot äänekkäimmin sitä näyttävät vastustavan. Tietysti on myös niitä, jotka aina vastustavat kulttuuri-investointeja periaatteesta, sanoo Rauhala MTV3:n haastattelussa.

Guggenheim on keskittynyt näyttelyohjelmiin ja tiloihin, ei vain USA:ssa vaan koko maailmassa. Siinä suhteessa se on ainutlaatuinen ja kirjaimellisesti maailman suurin nykytaidetta esittävä museo. Perinteisesti museot ovat keskittyneet kokoelman ympärille, esimerkiksi MoMalla on yli 150 00 teosta kokoelmissaan. Heillä on varaa ottaa riskejä ja ostaa eri puolilta aika tuntemattomiltakin nimiltä teoksia.

Guggenheim on tässä suhteessa erittäin tarkka ja ostaa harvemmin, opastaa Rauhala. Siksi on ymmärrettävää ettei suomalaisia ole heidän kokoelmaansa päässyt.

Molemmilla periaatteilla on hyvät ja huonot puolensa. Joku arvostelee MoMaa siitä että se ostaa varastoihinsa tuhansia teoksia, joita ei koskaan esitetä yleisölle. Joku arvostelee Guggenheimia sen pyrkimyksestä laajentua kaikkialle.

Siitä, mikä nykytaiteen museon tehtävä on, maksimoida kokoelma vai näyttelyt, voidaan olla montaa mieltä. Nämä kaksi kärkimuseota osoittavat, että molemmilla tavoilla voi olla maailman huippu.

Guggenheimin tekee mielenkiintoiseksi kuitenkin juuri se, että se hakee uutta muotoa taidemuseolle. Nykytaide joutuu kilpailemaan rajusti elektronisen viihteen ja urheilun kanssa. Jos taidemuseot eivät seuraa aikaansa, niistä voi tulla historiallisia jäänteitä ja Guggenheim on alkanut vastaamaan tähän haasteeseen. Se pyrkii säilyttämään aktiivisen ja kaikenikäisen yleisön taiteelle. Se on tärkeä osa taiteen olemassaoloa ihmisyhteisössä, tiivistää Rauhala.

Lue myös:

    Uusimmat