Kuvat: Vuokralainen tuhosi asunnon järkyttävään kuntoon Töölössä, korjaaminen maksaa yli 100 000 euroa: "Se oli kuin kaatopaikka, sisällä vallitsi täydellinen tuho ja hävitys"

0:38

Helsingin poliisi epäilee 40-vuotiasta miestä törkeästä vahingonteosta, koska mies tuhosi täysin vuokra-asuntonsa Helsingin Töölössä. Asunnon omistajalle ja taloyhtiölle koituu korjauksesta mittavat vahingot.

Mies oli saanut vuokraamansa 35 neliön asunnon järkyttävään kuntoon. Asunnosta löytyi ihmisen jätöksiä ja eritteitä, eläinperäisiä jätöksiä, roskia ja elintarvikkeita, kuten eineksiä, nesteitä ja purnukoita.

Asunnon raivaamiseen ja siivoamiseen kului kahdelta hengeltä yli 30 tuntia.

– Asunnossa oli erittäin vahva eritteiden ja jätteiden haju. Siellä ei pystynyt työskentelemään ilman moottoroituja hengityslaitteita, rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista kertoo.

Naapurit valittivat

Nelikymppinen mies oli asunut vuokraamassaan töölöläisasunnossa jo useamman vuoden, vuodesta 2014 saakka.

Alussa vuokranmaksu sujui, mutta jossakin vaiheessa vuokrien ja vesimaksujen kanssa tuli hankaluuksia ja niitä jäi rästiin. Syksyllä 2017 asunnon omistaja irtisanoi vuokralaisen.

– Sen jälkeen mies jätti kaikki vuokrat maksamatta. Niitä karhuttiin häneltä ja omistaja yritti päästä asuntoon sisäänkin, mutta vuokralaisella oli aina jokin selitys, miksi se ei onnistu, Seppälä kertoo.

Naapurit tekivät myös ilmoituksia miehestä tämän häiriökäyttäytymisen ja metelin takia. Asunnosta kuului välillä kovalla äänellä musiikkia.

Lopulta haju ja kärpäset levisivät asunnosta rappukäytävään.

– Vuokralainen kiisti hajuhaitat perusteettomina. Hänen mielestään naapurit olivat ilkeitä.

Poliisin avulla sisään

Keväällä 2018 taloyhtiö ja omistaja alkoivat epäillä asunnossa vesivahinkoa. Asuntoon yritettiin jälleen päästä sisään, mutta siinä ei onnistuttu.

Vuokralainen oli myös vaihtanut turvalukon asuntoon.

Lopulta omistaja ja taloyhtiön edustaja ottivat yhteyttä poliisiin, jonka avulla asuntoon päästiin sisälle.

Sisällä odotti järkyttävä näky.

– Se oli kuin kaatopaikka. Sisällä vallitsi täydellinen tuho ja hävitys.

Asunnon vessanpönttö ja lavuaarit olivat tukossa, mutta ilmeisesti pönttöä oli käytetty siitä huolimatta. Ihmisen virtsaa löytyi myös useista tölkeistä ja pulloista, ja muualta asunnosta.

– Raivausryhmä kantoi sisältä kahdeksan pakettiautollista tavaraa pois. Heidän piti työskennellä jatkuvasti kasvosuojukset päällä, Seppälä kertoo.

Kaikki pinnat käsiteltävä

Jätteiden pois kantamisen jälkeen selvisi, että vuokralaisen ja asunnon omistajan kaikki huonekalut olivat pilalla. Lisäksi kiinteät kalusteet, kuten kaapit, olivat tuhoutuneet ja ne piti hävittää.

– Vuokralainen ei vienyt asunnosta mitään pois. Kun kalusteet oli revitty irti, lattiat, katot ja seinät piti jyrsiä, koska nekin olivat tuhoutuneet. Kaikki pinnat jouduttiin käsittelemään.

– Asunnon lattiat ja seinien kipsilevyt pitää purkaa ja hävittää ja tiiliseinien tasoitteita on jyrsittävä. Vessa ja kylpyhuone on purettava vesieristeeseen asti, Seppälä kuvailee tuhoja.

Poliisin mukaan mies asui asunnossa pitkään, mutta ilmeisesti hän ei enää asunut siellä viime keväänä, kun omistaja viimein pääsi poliisin avustuksella sisään.

Pahin näky koskaan

Asunnon raivauksesta ja korjauksesta aiheutui merkittävät kulut. Tähän mennessä taloyhtiö on maksanut yli 40 000 euroa kuluja ja asunnon omistaja yli 10 000 euroa. Korjauskuluihin on arvioitu menevän vielä yli 50 000 euroa, joten kustannukset nousevat yhteensä yli 100 000 euron.

Seppälän mukaan poliisi näkee tuhottuja asuntoja silloin tällöin, mutta tämä tapaus oli ainutlaatuinen.

– Näin pahaa ei ole koskaan ennen tullut vastaan. Kaikkia asunnon tiloja oli käytetty jätteiden säilyttämiseen ja asunnossa oli kaikennäköisiä ötököitä.

Poliisi ei osaa sanoa syytä sille, miksi vuokralainen toimi näin.

– Usein taustalla on elämänhallintaan liittyviä asioita. Ei ole osattu asua, kuten kerrostalossa kuuluu, Seppälä luonnehtii.

Jutun esitutkinta on valmistunut ja se on lähdössä pian syyttäjälle syyteharkintaan.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja