Kuka korvaa, jos lumet putoavat niskaan?

Painava ja märkä lumi putoaa herkästi katolta. Jalankulkijoiden onkin syytä vilkuilla, roikkuuko katon reunalta uhkaavan näköisiä lumikasoja.

Monissa taloyhtiöissä on jo isketty varoituspuomit kadulle varoittamaan putoavasta lumesta.

– Jos puomit on laitettu, niin se varoittaa vaarasta. Jos siellä on siis puomit, varoituskyltit tai lippusiimat tai mitä tahansa siellä onkaan, niin silloin siellä ei kannata kävellä. Eli jokainen, joka nämä varoituskyltit huomaa, niin kannattaa kyllä reagoida. Ne ovat syystä siellä, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm.

Puomeja ei saa siirtää

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm peräänkuuluttaa myös yhteisvastuullisuutta.

– Valitettavasti huomattiin viime talvena sellaista, että niitä lähdettiin siirtämään. Varoitusmerkkejä ei missään nimessä saa siirtää.

Jos puomeja siirtää, niin talonyhtiö ei välttämättä ole enää korvausvelvollinen vahingon sattuessa.

– Toki tällaisessa tapauksessa talonyhtiön pitäisi pystyä osoittamaan, että puomin siirtäminen aiheutti henkilövahingon. Eli asia pitäisi pystyä todistamaan, ja se voi olla hieman vaikeaa. Peräänkuulutan nyt sitä yhteisvastuullisuutta. Varoitukset ovat syystä siinä kadulla, eikä voi olla niin vaikeaa siirtyä toiselle puolelle katua.

Pakkassäiden äkillinen lauhtuminen laittavat lumikuormat liikkeelle erityisesti pelti- ja harjakatoilta.

Viime vuosina muutama ihminen on loukkaantunut tai jopa menehtynyt, kun lumet ovat tippuneet katolta kadulle. Taloyhtiön on reagoitava, kun sää lauhtuu.

– Ensimmäinen vaihe on juuri se, että esimerkiksi kadulle laitetaan puomeja varoittamaan turvallisuudesta, jolloin muiden täytyy niitä noudattaa.

Taloyhtiön pitää poistaa lumet

Kiinteistön omistaja vastaa alueen turvallisuudesta. Kiinteistön omistaja on tyypillisesti taloyhtiö.

– Toinen vaihe on se, että se vaaratilanne täytyy poistaa. Poistaminen tarkoittaa sitä, että lumet poistetaan katoilta. Yleensä lumet tiputetaan, ja silloin henkilöitä on myös kadulla varoittamassa vaarasta, eli siellä joku katsoo ihmisten perään, että kukaan ei tiputusalueella kävele. Näin lumen pudotus on mahdollisimman turvallinen, Furuhjelm kuvailee

Jos kaikesta huolimatta lumet rysähtävät kadulle ja tapahtuu onnettomuus, niin Furuhjelm muistuttaa talonyhtiön olevan vastuussa.

– Käytännössä me katsomme, että vahingonkorvaus ja vahingonkorvausvastuu ovat taloyhtiöllä. Korvauksia voi siis esittää taloyhtiölle esimerkiksi isännöitsijän kautta. Tyypillisesti sitten vakuutukset korvaavat nämä mahdolliset sairaskulut tai miten sitten vaatteet on mennyt rikki tai muuta. Jos taloyhtiöllä ei ole vakuutuksia, niin sitten korvaukset maksetaan vastikkeessa.

– Tässä ei nyt puhuta henkilövastuusta. Vastuuseen joutuu taloyhtiö. Ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä. Silloin kun taloyhtiö on toiminut huolellisesti, eli siellä on varoitukset, lumet on tiputettu ja kaikki on hoidettu ammattimaisesti, niin vastuu on taloyhtiöllä. Kukaan ei joudu henkilökohtaisesti vastuuseen. Tässä tulee usein sekaannuksia ja moni miettii uskaltaako mennä hallituksen jäseneksi, kertoo Furuhjelm.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat