KRP epäilee viittä Helsingin Sanomien työntekijää rikoksesta

HS:n päätoimittaja tiedustelukohusta: Vankeustuomion uhka ei pelota 8:04
HS:n päätoimittaja kommentoi tiedustelukohua vuonna 2018 Huomenta Suomen haastattelussa: Vankeustuomion uhka ei pelota

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan epäillystä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Esitutkinta koskee tapausta, jossa Helsingin Sanomat oli artikkelissaan julkaissut Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassapidettävää tietoa.

Helsingin Sanomien artikkelissa käsiteltiin puolustusvoimien viestikoekeskusta, sotilastiedustelua ja maanpuolustusta. Puolustusvoimien pääesikunta teki asiasta tutkintapyynnön.

Keskusrikospoliisi kertoo tutkinnan valmistumisesta tiedotteessaan. Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee viittä Helsingin Sanomissa työskentelevää henkilöä henkilöturvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

– Poliisilla on ollut syytä epäillä, että Helsingin Sanomien toimituksessa on käsitelty sellaista tietoa, joka on Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi määrätty salassa pidettäväksi. Osa salassa pidettävästä tiedosta julkaistiin suunnitellun mahdollisen juttusarjan ensimmäisessä osassa, muita valmisteltuja juttuja Helsingin Sanomat ei julkaissut esitutkinnan käynnistyttyä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Kai Käkelä sanoo KRP:n tiedotteessa.

Poliisi täsmentää tiedotteessaan, että epäiltyjen ei kuitenkaan epäillä hankkineen salassa pidettävää tietoa lainvastaisin keinoin.

Tutkinta kestänyt kolme vuotta

Esitutkinnan aikana poliisi on käyttänyt pakkokeinoja, joiden lainmukaisuutta on käsitelty korkeimmassa oikeudessa asti. Pitkä oikeusprosessi on KRP:n tiedotteen mukaan hidastanut esitutkintaa, jota on tehty joulukuusta 2017 lähtien.

– Aivan esitutkinnan alussa poliisi suoritti erityisen kotietsinnän, jossa takavarikoitiin useita tietoteknisiä laitteita, joiden epäiltiin sisältävän salassa pidettävää materiaalia. Näitä laitteita ja niiden sisältämää materiaalia on tutkittu tuomioistuimen määräämien etsintävaltuutettujen läsnä ollessa. Esitutkintaa on alusta asti pyritty korostuneesti suorittamaan siten, ettei mahdollinen lähdesuoja vaarantuisi, Käkelä sanoo.

Asia siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan valtakunnansyyttäjäntoimistoon. Syyttäjänä toimii apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

KRP:n mukaan erillistä tutkintaa on tehty siitä, miten salaiseksi luokiteltava, sotilastiedustelua koskeva aineisto ja tieto on päätynyt Helsingin Sanomien toimittajien haltuun.

Poliisi pyrkii saamaan tutkinnan valmiiksi tulevien kuukausien aikana.

Lue myös:

    Uusimmat