Kristillisdemokraatit: Turkki kulttuuriltaan liian erilainen EU:hun

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri ja eurovaaliehdokas Sari Essayah vastustaa Turkin EU-jäsenyyttä, koska maa ei hänen mielestään jaa eurooppalaisia arvoja. Essayah nostaa esimerkiksi kurdivähemmistön, alevien ja kristittyjen kohtelun.

- Turkissa on muun muassa henkilöllisyyskorttiin pitänyt merkitä myös uskonto. Se on aiheuttanut aiemmin turkkilaisille kristityille monenlaisia vaikeuksia esimerkiksi etenemisessä työpaikoilla tai erilaisten viranomaislupien saamisessa, Essayah selittää MTV:n netin Vaaliväittelyssä.

Essayahin mukaan Turkin kulttuuri- ja yhteiskuntanormisto on liian erilainen. Hän vaatii uskallusta puhua EU:n yhteisistä perusarvoista.

- Jos yhteiskunnassa ei ole yhteisesti hyväksyttyä ja sisäänrakennettua käsitystä oikeasta ja väärästä tai toivotusta ja ei-suotavasta käyttäytymisestä, joudutaan tosiasiassa hyvin säänneltyyn yhteiskuntaan. Siellä valvotaan toisten tekemisiä ja vapaus itse asiassa kaventuu, Essayah pohdiskelee.

"Yhteistyötä tehtävä muilla tavoilla"

Essayah pitää moniarvoisuutta tavoittelevaa Britanniaa huolestuttavana esimerkkinä.

- Siellä tavallisen perheoikeuden lisäksi voidaan soveltaa shariaa eli islamilaista lakia. Sharian mukaan mm. poikalapset perivät vanhemmiltaan enemmän kuin tyttäret. Kuinka voidaan moniarvoisuuden nimissä hyväksyä epäoikeudenmukainen menettely?

Essayah haluaisi EU:n tekevän yhteistyötä Turkin kanssa muilla tavoilla, esimerkiksi kumppanuussopimusten ja kansainvälisten järjestöjen kautta.

Essayahin kanta edustaa hyvin oman puolueen linjaa. MTV:n Vaalikoneeseen vastanneet kristillisdemokraattien eurovaaliehdokkaat ovat kaikki samaa mieltä siitä, että Turkkia ei pidä ottaa EU:n jäseneksi. Yhtä kielteisesti Turkin jäsenyyteen suhtautuvat perussuomalaiset, joiden kanssa kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa.

Tapaninen: Ei ole mitään yhteistä arvopohjaa

Essayahin vastaväittäjä, keskustan ehdokas Timo Tapaninen epäilee, että Turkki hidastaa myönteistä kehitystään entisestään, jos maan EU-jäsenyyteen suhtaudutaan kielteisesti.

Tapaninen ei itsekään näe Turkki vielä valmiina EU:hun, mutta hänen mielestään ovi on pidettävä avoinna. Kulttuuria ja uskontoa hän ei pidä merkityksellisenä valintakriteerinä.

- Uskon, että EU:ssa ei koskaan tule olemaankaan yhteistä arvopohjaa. Juuri sitä suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus on, että hyväksymme toisemme ja eri tavat. On hyvin vaikea ymmärtää toisen uskonnon tapoja ja sen takia niiden kritisoiminen on haasteellista, Tapaninen pohdiskelee.

Tapaninen uskoo, että EU:n laajentuminen palvelee rauhaa ja vakautta. Hänen mielestään Nato-maan saaminen EU:hun olisi koko maailman etu.

Keskustan sisällä Turkki-kysymys jakaa laajasti mielipiteitä. MTV:n Vaalikoneessa puolueen ehdokkaita löytyy yhtä paljon sekä Turkin EU-jäsenyyden vastustajista ja kannattajista.

Osallistu Vaaliväittelyyn!

Lue myös:

    Uusimmat