Mainos

Kreikka-linja saa konkaripoliitikoilta kovan tylytyksen: Soini vie, Sipilä ja Stubb vikisevät

Aamun Huomenta Suomessa vieraana olleet pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja kansanedustaja, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund arvostelevat kovin sanoin hallituksen Kreikka-linjaa ja toimintatapoja.

Haglund sanoo suoraan, että hänen mielestään perussuomalaisille on annettu aivan liikaa periksi.

– Mielestäni tämä näyttää siltä, että Soini vie ja Sipilä ja Stubb joutuvat toimimaan sen mukaisesti. Ei välttämättä, että he näin ajattelisivat, vaan siksi, että heillä ei ole vaihtoehtoja. Siltä se näyttäytyy meille.

Hänen mielestään Suomi meni metsään, kun se otti neuvotteluissa erittäin tiukan linjan.

– Mielestäni oli alusta asti selvää, että Saksa ja Ranska neuvottelevat jonkin sortin ratkaisun tai ainakin neuvottelut käydään heidän johdollaan, kuten kävikin. Se, että Suomi oli siellä nurkassa räksyttämässä ja toimi tavalla, joka ei ole ollut synnyttämässä tätä ratkaisua, ei ollut Suomen edun mukaista. Tähän liittyy myös se, että Suomi itse kuuluu niihin maihin, jotka eniten rikkovat EU:n taloussääntöjä meidän ihan liian suurella alijäämällä, Haglund tylyttää.

Tuomioja komppaa Haglundia.

– Juuri näin, Suomen pitäisi olla aina etsimässä ratkaisuja eikä tuomassa lisää ongelmia. Nyt tämä on vähän kääntynyt päinvastoin.

”En lähtisi purkamaan Suomen kautta”

Tuomioja sanoo, että koko Kreikan tilanteen historia on sarja virheitä.

– Että euro perustettiin ilman, että oli mekanismit joilla järjestelmä pidetään kunnossa.  Että Kreikka otettiin siihen mukaan. Että Kreikan kriisin alussa ei lähdetty velkasaneeraukseen heti alussa, hän listaa.

Sopeutusohjelmia on tehty vuosien varrella useita.

– Minun on vaikea uskoa, että tämäkään nostaisi Kreikan talouden ja että näitä velkoja maksettaisiin takaisin. Yhdyn niiden ekonomistien näkemyksiin, jotka ovat olleet erittäin kriittisiä näiden tehtyjen toimien suhteen.

– On järkevää nyt myöntää se, että Kreikan tilanne on kestämätön. Suomenkin intressi on se, että nyt toimitaan tavalla, jolla saadaan nyt mahdollisimman paljon siitä takaisin, minkä olemme lainenneet. En usko, että Suomen hallituksen tapa on edistänyt sitä tavoitetta. Puhumattakaan siitä, että se edistäisi Kreikan tilanteen ratkaisemista, Haglund komppaa.

Suomessa on suhdauttu Kreikkaan liiaksi sisäpoliittisena asiana.

– En lähtisi purkamaan tätä kautta, että mitä Suomen hallitus tekee, vaan että mitä siellä Kreikassa tapahtuu, Tuomioja tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.