Mainos

Kreikan parlamentti hyväksyi lainaohjelmaesityksen

Kreikan parlamentti on äänestänyt uuden lainaohjelmaesityksen puolesta. Ehdotusta kannatti selvä enemmistö, 251 parlamentin 300 edustajasta.

Ehdotusta lainaohjelmasta ja talousuudistuksista vastusti 32 edustajaa.  

Lopuista edustajista tyhjää äänesti kahdeksan. Poissa oli yhdeksän edustajaa.  

Hallitus oli suosittanut parlamentille ehdotuksen kannattamista. Pääministeri Alexis Tsipras sanoi ennen äänestystä parlamentille, että uusi lainaohjelma olisi monin tavoin parempi kuin kansanäänestystä edeltänyt tarjous, jota Tsipras kutsui uhkavaatimukseksi.  

Tsipraksen mukaan esitys uusiksi talousuudistuksiksi on vaikea, ja Kreikan hallitus pakotettiin toimiin, joita sen omassa ohjelmassa ei ollut. Kansanäänestyksen ei-tulos ei kuitenkaan Tsiprasin mukaan ollut hallitukselle mandaatti viedä Kreikkaa ulos Euroopasta.  

Pääministeri kehotti parlamenttia hyväksymään lainaohjelman "kansallisena velvollisuutena".

Syrizan rivit rakoilivat

Tsipras piti edelleen kiinni näkemyksestään, jonka mukaan edellisen lainaohjelman ehdot torjunut kansanäänestys voitti Kreikalle paremmat neuvotteluasemat uusia ehtoja varten.  

– Ensimmäistä kertaa pöydällä on keskustelua velkojen uudelleen järjestelemisestä, Tsipras sanoi.  

Äänestyksessä pääministerin oman Syriza-puolueen edustajista kymmenkunta kuitenkin lipesi puolueensa linjasta kannattaa lainaohjelmaesitystä. Heidän joukossaan olivat parlamentin puhemies Zoe Constantopoulou ja energiaministeri Panagiotis Lafazanis, jotka äänestivät tyhjää protestina ehdotuksen sisältämille säästöille ja veronkorotuksille. Kaksi Syrizan jäsentä äänesti ehdotusta vastaan.  

Äänestyksen jälkeen Tsipras ei rivirikkureita maininnut.  

– Tärkeintä on positiivinen lopputulos lainaneuvotteluista, kaikki muu tulee jälkeenpäin.  

Pääministerin mukaan hänellä on parlamentin äänestyksen jälkeen vahva mandaatti viedä neuvottelut lainoittajien kanssa loppuun kestävän ratkaisun löytämiseksi.

Neuvottelut eivät vielä varmat

Kreikka jätti aiemmin tällä viikolla lainoittajille esityksen 12 miljardin euron säästö- ja veronkorotusehdotuksista. Lainoittajat eivät vielä ole hyväksyneet neuvottelujen aloittamista uudesta lainaohjelmasta.   

Uutistoimistoille AFP:lle ja Reutersille puhuneiden EU-lähteiden mukaan Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat kuitenkin antaneet positiiviset arviot Kreikan hallituksen esitykselle uusista lainaneuvotteluista. Euroopan kriisirahasto pyysi torstaina näitä kolmea tahoa arvioimaan Kreikan talousuudistusesityksiä. Lainoittajien suositusten perusteella euroryhmän on määrä päättää, aloitetaanko neuvottelut Kreikan kanssa.  

Suomen kannasta Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan päättää eduskunnan suuri valiokunta tänään tai tarvittaessa huomenna.  

Kyse on kokonaan uudesta kolmivuotisesta tukiohjelmasta, jonka kooksi on arvioitu jopa 50–100 miljardia euroa.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.