Mainos

Kovaa peliä Pohjolassa

Henkivakuutusyhtiö Suomessa valmistaudutaan poikkeuksellisen mielenkiintoisiin edustajiston vaaleihin.

Viime kädessä Pohjola-ryhmän sisäisessä omistus- ja valtapelissä on kyse siitä, voiko parilla miljoonalla ostaa itselleen muutaman miljardin.
Runsaan viikon kuluttua henkivakuutusyhtiö Suomen asiakkaat alkavat täydentää edustajistoaan. Edustajisto pääsee sen jälkeen päättämään vakuutuskannan siirrosta ja Suomi-yhtiön omistamista Pohjolan osakkeista.

Henkivakuutusyhtiö Suomella on 430-tuhatta äänioikeutettua asiakasta eli omistajaa. He omistavat neljänneksen Pohjolan osakkeista ja lähes 40 prosenttia sen äänivallasta. Se on mahtava omaisuus. Sen hinta vapailla markkinoilla olisi useita miljardeja. Suomi-yhtiön entinen toimitusjohtaja on arvioinut sen jopa kymmenen miljardin markan arvoiseksi.
Tällä omistuksella Suomi voisi myös halutessaan olla selkeä vallan käyttäjä Pohjolassa. Käytännössä kuitenkin Pohjola käyttää kolmen miljoonan markan sijoituksella valtaa Suomi-yhtiössä.
Pohjolan tavoitteena on siirtää Suomi-yhtiön omistajien useiden miljardien markkojen varallisuus Pohjolan osakkeenomistajille. Näillä miljardeilla Pohjola voisi sitten ostaa vaikka pankin.

Nöyryytetty sinivalkoinen pääoma ja eliittidemarit lyöttäytyisivät yhteen vaikkapa Pohjolan ja Postipankin muodostamassa rahatavaratalossa. Ennen sitä Pohjola kuitenkin tarvitsee Suomi-yhtiön edustajistoa, joka tässä kuussa uusiutuu kolmanneksella eli 25 edustajalla.
Ehdolla on 96 lähinnä poliittisiin puolueisiin kuuluvaa ehdokasta viidessä eri vaalipiirissä. Suomi-yhtiön 75 edustajiston jäsentä päättää lopulta kahden kolmasosan enemmistöllä lopetetaanko Suomi-yhtiö, ja millä hinnalla.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.