Koululakko jatkuu homekoulussa – vanhempien sakotustakin pohdittu

Niva-Kaijan koululla Nivalassa on edelleen noin 70 koululaisen vaje, kun vanhempien järjestämää koululakkoa on kestänyt pari viikkoa.

Koulun kosteusongelmien kanssa on taisteltu kymmenisen vuotta ja tiloja on myös korjattu. Kyseessä on jo kolmas homeongelmien vuoksi käynnistynyt lakko.

Nivalassa on pohdittu tänään kriisikokouksessa, mitä tehdä, kun osa koululaisista on edelleen lakossa koulun homeongelmien vuoksi.

- Lakko järjestettiin, koska kaupunki ei ole pystynyt järjestämään oppilaille eikä henkilökunnalle terveellistä ympäristöä, sanoo Niva-Kaijan koulun Vanhemmat ry:n puheenjohtaja Arto Saartoala.

Perusopetuslaki ei tunne lakkoa sen enempää kuin koulupakkoakaan, eli vanhemmat voivat järjestää opetuksen itse. Ellei näin tapahdu, vanhemmille voidaan määrätä sakko siitä, että he eivät ole huolehtineet oppivelvollisuuden täyttämisestä.

Niva-Kaijan koulu rehtorin Toni Kainun mukaan sakon käyttöönottomahdollisuudesta on puhuttu sivistysjohtajan kanssa.

- Mielestäni se ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole mitenkään järkevää, rehtori pohtii.

Vanhemmat ovat pohjanneet toimintansa lakiin, jonka mukaan kunnan on taattava opetukselle terveelliset tilat.

Lakon vuoksi kaikki koulun oppilaat eivät saa todistusta ensi viikolla.

- Olisi oppilaan edun mukaista, että hän voisi suorittaa kaikki kokeet, korostaa rehtori.

Osa vanhemmista päästää lapsensa naapurikuntien kouluun joululoman jälkeen, osa aikoo jatkaa lakkoa. Vastaavia tilanteita syntynee muuallakin, sillä koulujen homeremontteihin ei yksinkertaisesti löydy rahaa.

Katso Outi Airolan juttu Nivalasta

Lue myös:

    Uusimmat