Mainos

"Kouluampujia yhdistää syvä pettymys ja luulo omasta ylivertaisuudesta"

Keskusrikospolisiin erikoistutkija Helinä Häkkäsen mukaan kouluampujia yhdistää syvä pettymys ihmisiin. Sen sijaan läheskään kaikki heistä eivät ole koulukiusattuja.

-Yleisiä piirteitä on hirveän syvä pettymys omaan itseen, ympärillä vaikuttaviin ihmisiin ja yhteiskuntaan, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan näyttävien koulusurmien tekijöille on ollut yhteistä myös ylenpalttinen luulo omasta ylivertaisuudesta. Usein he vielä ruokkivat tätä luuloa internetissä.

-Nämä ovat kaksi tällaista yleistä piirrettä. Sitten esimerkiksi koulukiusaaminen ei ole mitenkään universaalia. Osaa on kiusattu ja osaa ei.

Psykologian tohtori Häkkänen on tutustunut kouluampujiin muun muassa profiloidessaan Jokelan koulusurmaajaa Pekka-Eric Auvista. Hänet on valittu kartoittamaan myös Kauhajoen ammuskelusta epäillyn Matti Saaren luonne.

Häkkänen ei ota kantaa kumpaankaan yksittäistapaukseen vaan puhuu asioista yleisellä tasolla. Matti Saarta hän ei edes tunne, koska tapaus on tuore, eikä varsinainen profilointi ole vielä alkanut.

Saaren läheisiä ei heti häiritä

Keskusrikospoliisin rikosylikomisarion Tero Haapalan mukaan profiloinnissa tutkitaan muun muassa epäillyn taustoja.

-Aikaisemmat elämänvaiheet, perhe, koulu ja yhteisöt, joissa hän on ollut mukana. Niistä lähdetään ja katsotaan, löytyykö sieltä mahdollisesti jotain selittävää tekijää käyttäytymiselle, Haapala kertoo.

Profilointi kuuluu psykologiassa käyttäytymistieteiden alaan. Sen avulla pyritään selvittämään esimerkiksi tekijän ajatuksia, tunteita, luonnetta ja motiiveja. Joskus puhutaan psykologisesta ruumiinavauksesta. Menetelmää käytetään myös ratkaisemattomien rikosten selvittelyssä.

Haapalan mukaan Kauhajoen ampujan profilointi pääsee kunnolla vauhtiin parin viikon kuluttua. Valmista pitäisi sen jälkeen tulla noin kuukaudessa.

-Osa työstä tehdään epäillyn lähipiirissä. Ihan tässä akuutissa suruvaiheessa heitä ei mennä häiritsemään, Haapala sanoo.

Persoonallisuushäiriöt eivät ole lisääntyneet

Kuopiossa Itä-Suomen lääketiedepäivillä eilen puhuneen dosentti Risto Antikaisen mukaan tautiluokituksen mukaisesti määritellyt persoonallisuushäiriöt ole lisääntyneet Suomessa. Niiden havaitseminen on psykiatrian klinikalla työskentelevän Antikaisen mukaan haastavaa etenkin, jos ihminen näyttää elävän normaalia elämää omissa oloissaan.

-On todella vaikea tunnistaa ihmisiä, jotka hautovat tällaisia tekoja, Antikainen toteaa viitaten Kauhajoen murhenäytelmään.

Antikaisen mukaan saattaa olla haitallista, jos ihmisten välinen vuorovaikutus korvataan kuvitteellisella maailmalla. Internetin tai viihdepelien toimintamallit voivat ohjata ihmisen ajatusmaailmaa.

-Jos ihanteet ja roolimallit haetaan viihteen ja verkkopelien loputtomasta tarjonnasta on vaara, että kehittyvät persoonallisuuden varusteetkin jäävät kuvitteellisiksi, Antikainen varoittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.