Kotitalousopettajat barrikadeilla: opetus ehkäisee nuorten syrjäytymistä

Opetus- ja kulttuuriminsteriön uusi esitys supistaisi oppilaiden mahdollisuuksia valita kotitalous oppiaineeksi. Hallituksen esityksessä kotitalous on jätetty taito- ja taideaineiden ulkopuolelle.

Kotitalousopettajien liitto korostaa, että opetus- ja kulttuuriministeriön esitys asettaa kotitalouden eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin taito- ja taideaineisiin.

Kotitalousopettajat muistuttavatkin nyt, että kotitalouden sisältöjen oppimisella on suuri käytännön vaikutus nuorten arkeen ja koteihin, sillä tunneilla opittuja asioita tarvitaan arjen valintojen tueksi joka päivä.

Kotitalousopettajien liitto uskoo että kotitaloustunneilla opetetut arjenhallinnan taidot ennaltaehkäisevät myös syrjäytymistä ja lisäävät nuorison hyvinvointia. Kotitalouden korostetaan olevan taito- ja taideaine, jossa opitaan yhteistyötä, tasa-arvoa, kuluttajana ja aktiivisena yhteiskunnan jäsenenä toimimista sekä ympäristön huomioimista ja eettisten valintojen tekemistä. Kotitalousopettajien liiton mukaan oppilaat pääsevät kotitaloustunnilla kokemaan itsetunnon kehittymiselle tärkeitä onnistumisen elämyksiä, ja oppimaan tasa-arvoisesti elämänhallinnan taitoja.

Kotitalousopettajien liitto vaatiikin kotitalousopetusta lisää perusopetukseen ja korostaa että hallituksen esittämä 3 vuosiviikkotuntia kaikille yhteisessä opetuksessa on riittämätön vastaamaan nyky-yhteiskunnan haasteisiin.

Lähteet: Kotitalousopettajien liitto/Deski: Kannanotto: Lisää kotitalousopetusta perusopetukseen

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja