Mainos

Kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus kasvussa

Kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kasvu on jatkunut voimakkaasti viime vuonna.

Kirjasto

Suomalaisia lasten- ja nuortenkirjoja julkaistiin lähes 100 nimikettä enemmän kuin aikaisempana vuonna. Lastenkirjojen osalta muutos edelliseen vuoteen oli 40,4 prosenttia, nuortenkirjojen osalta 25,5 prosenttia.

Lasten- ja nuortenkirjojen kokonaismäärä vuonna 2001 pysyi lähes edellisvuoden tasolla, koska käännöskirjoja julkaistiin 90 nimekettä vähemmän kuin vuonna 2000. Ulkomaiset uutuudet samoin kuin nuortenkirjojen uusintapainokset vähenivät. Kasvua tapahtui ainoastaan käännettyjen lastenkirjojen uusintapainoksissa. Suomen Kustannusyhdistyksen vuositilaston mukaan viime vuonna julkaistiin 1429 lasten- ja nuortenkirjaa. Tuotannon kehitystä vuosina 2000 ja 2001 on selvitetty Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutissa. Juhlavuosi kiihdytti julkaisutahtia

Suomalaisten lasten- ja nuortenkirjojen myötätuuli selittyy ainakin osittain viime vuonna vietetyllä Kirjaseikkailu 2001- teemavuodella. -Kirjaseikkailu-vuoden aikana julkaistiin uudestaan vanhoja klassikoita, mutta myös paljon uusia kirjoja.

Viime vuosi oli varsinkin kuvakirjojen osalta hieno, sanoo Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin toiminnanjohtaja Kaisu Rättyä. -Tämä vuosi osoittaa, johtuiko kasvu pelkästään Kirjaseikkailusta. Kustantajien luetteloita katsoessani olen saanut sellaisen käsityksen, ettei julkaisu olisi ainakaan vähenemässä. Ehkä nousu onkin pysyvää. Kotimaisen lastenkirjallisuuden tuotanto on kasvanut vuodesta 1996 saakka. Kuluneiden viiden vuoden aikana uutuuksien ja uusien painosten määrä on noussut 136:sta 233 lastenkirjaan. Erityisesti uusia nimikkeitä on julkaistu runsaasti. Nuortenkirjojen tuotanto on kasvanut kahtena viime vuotena, mikä näkyy erityisesti uusintapainosten määrässä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.