Kosovossa räjähdys vahingoitti eilen vesikanavaa, josta saa vetensä kaksi tärkeää voimalaitosta.
Asiasta kertoi Kosovon pääministeri Albin Kurti, joka syytti naapurimaa Serbiaa terrori-iskusta.
– Tämä on rikollinen ja terroristinen isku, jonka tavoitteena on vahingoittaa kriittistä infrastruktuuriamme, Kurti sanoi lehdistötilaisuudessa myöhään perjantaina.
– Iskun tekivät ammattilaiset. Uskomme, että iskun takana ovat Serbian johtamat jengit, hän lisäsi.
Kurti ei tarjonnut minkäänlaisia todisteita väitteensä tueksi.
Serbian hallitus ilmoitti tänään tuomitsevansa jyrkästi vesikanavaa vaurioittaneen räjähdyksen. Serbia kiisti, että se olisi tapahtuneen takana.
Serbian mukaan nähdyn kaltaisia tuhoisia toimia ei voida hyväksyä ja ne vaarantavat alueen vakauden. Ulkoministeri Marko Djuricin mukaan Kosovon syytökset ovat vailla pohjaa olevaa harhautusta. Hän myös vihjasi, että Kurtin "etnonationalistinen hallinto" olisi todellisuudessa sekaantunut iskuun.
Kurtin mukaan Kosovon poliisi oli tehnyt tapaukseen liittyen ratsioita ja ottanut kiinni useita ihmisiä.
Räjähdys Pohjois-Kosovossa
Räjähdys tapahtui lähellä Zubin Potokin kaupunkia Kosovon levottomassa pohjoisosassa. Kanava kuljettaa vettä kahteen voimalaitokseen, jotka tuottavat suurimman osan maan sähköstä. Voimalaitokset käyttävät yleensä kanavan vettä jäähdytysjärjestelmissään.
Viranomaisten mukaan voimalaitokset ovat toimineet tänään normaalisti, sillä niiden jäähdyttäminen on pystytty järjestämään toisella tapaa. Lisäksi kanavaa on onnistuttu korjaamaan sen verran, että neljännes sen virtaamasta on saatu palautettua.
Kanava kulkee maan serbienemmistöisen pohjoisosan ja pääkaupunki Pristinan välillä. Kanavan kautta kulkee myös juomavettä.
Sitkeää vihanpitoa
Albaanienemmistöisen Kosovon ja sen naapurimaan Serbian välinen vihanpito on jatkunut senkin jälkeen, kun Serbian joukkojen ja etnisten albaanikapinallisten välinen sota päättyi 1990-luvun lopulla.
Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia kieltäytyy edelleen tunnustamasta sitä erilliseksi valtioksi. Kosovon pohjoisosien serbivähemmistö ei niin ikään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Kosovossa asuu noin 120 000 etnistä serbiä.
Kurtin hallitus on kuukausien ajan pyrkinyt purkamaan Kosovon serbejä palvelevaa rinnakkaista sosiaalipalvelujen järjestelmää, jota Serbia tukee.
Perjantaista iskua edelsivät useat väkivaltaiset välikohtaukset Kosovon pohjoisosassa. Aiemmin viikolla alueella oli muun muassa heitetty käsikranaatteja virastotaloa ja poliisilaitosta kohti.
Juttu päivitetty kauttaaltaan 30.11.2024 kello 19.16.