Korruptio vaivaa yhä EU:hun liittyvää Kroatiaa

Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa EU:n tähtilippu liehuu näkyvästi.

Modernit siniset raitiovaunut suhahtavat vähän väliä ohi. Kadut ovat suhteellisen siistejä. Kansainväliset tuotemerkit ja monikansalliset yhtiöt näkyvät kaikkialla. Historialliset rakennukset eivät uhkaa romahtaa hoitamattomina.

Siististä ulkoasusta huolimatta ensi kesänä EU:hun liittyvä Kroatia ei ole täysin valmis jäsenyyteen.

Sen pitää edelleen jatkaa oikeuslaitoksensa uudistamista, tarttua tarmokkaammin 1990-luvulla tehtyjen sotarikosten käsittelyyn ja huolehtia, että vähemmistöjen oikeudet toteutuvat. Näin toteaa Euroopan komissio aiemmin tässä kuussa julkistetussa Kroatia-vuosiraportissaan.

Raportin mukaan myös korruptio rehottaa edelleen Kroatiassa.

Kansalaisjärjestö Gong allekirjoittaa raportin lausuman. Gongin työmaana on seurata, kuinka EU:n ja kadunkroatialaisten vaatimukset poliittisen järjestelmän ja hallinnon uudistuksista sujuvat.

– Nykyinen hallitus ei ole kauheasti parantanut toimia korruptiota vastaan. Maassa vallitsee yhä esimoderni suosikkijärjestelmä, eikä taloudellisia ja poliittisia eturistiriitoja nähdä ongelmana, ruoskii Marina Skrabalo, Gongin vanhempi neuvonantaja.

– Kroatia ei ole valmis.

"Joitakin rohkaisevia toimia"

Kroatian vasemmisto-keskustalaista hallitusta johtaa pääministeri, sosiaalidemokraatti Zoran Milanovic. Hänen aiempi virkaveljensä, 2003–2009 pääministerinä ollut Ivo Sanader on syytteessä korruptiosta.

– Milanovicin hallitus on tehnyt joitakin rohkaisevia toimia, kuten parhaillaan muokattava lain julkisen sektorin tiedonsaannin helpottamisesta, sanoo Sasa Segrt, korruptiota valvovan Transparency International -järjestön (TI) Kroatian-toimiston toiminnanjohtaja.

Lain uudistamisessa on ollut mukana useita kansalaisjärjestöjä, kuten TI ja Gong, ja siitä on käyty muutenkin julkista keskustelua.

Segrt kuitenkin kritisoi hallituksen korruption vastaista toimintasuunnitelmaa.

– Se on huono, ja sen pitäisi heijastaa selkeää sitoutumista taisteluun korruptiota vastaan paljon paremmin kuin nyt, Segrt toteaa.

Segrt muistuttaa, että korruptiota on niin puoluerahoituksessa kuin julkisissa hankinnoissa ja arkitasolla esimerkiksi rakennusluvista sairaalajonoihin ja kouluihin.

Aivan pohjalla Kroatia ei EU-Euroopassa järjestön korruptiomittareiden mukaan kuitenkaan ole.

– Kroatian tilanne on parempi kuin Bulgariassa, Romaniassa, Kreikassa ja Italiassa, Segrt sanoo

Lue myös:

    Uusimmat