Koronaviruksen leviäminen Venäjällä kiihtyy myös virallisten lukujen perusteella – koronasta valeuutisia levittäville erittäin kovat rangaistukset

8:19
Miten koronavirus selviytyy ilmassa? Suomalaistutkijat uskovat läpimurtoon lähiviikkoina.

Venäjällä oli rekisteröity tiistaihin mennessä reilut 2 300 varmaa koronavirustapausta. Määrä nousi maanantaista noin 500:lla, eli enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuorokauden aikana.

Epidemian todellisen levinneisyyden uskotaan olevan maassa paljon vahvistettuja tapauksia laajempaa.
Venäjällä on toistaiseksi kirjattu 17 koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta. Kuolemien määrä kaksinkertaistui vuorokaudessa.

Taudin levitessä myös toimet sitä vastaan kovenevat. Oikeusministeriö muun muassa ehdottaa, että viranomaiset keskeyttäisivät avioliittojen rekisteröinnin ainakin kesäkuun alkuun saakka.

Ainakin 40 Venäjän yhteensä 85 alueesta on jo määrännyt tiukkoja rajoituksia ihmisten liikkumiselle ulkona Moskovan esimerkin mukaisesti.

Tiistaina rajoitukset alkoivat muun muassa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Pietarissa sekä Itämeren rannalla muusta Venäjästä erillään olevalla Kaliningradin alueella.

Rangaistuksia kovennetaan

Moskovan tapaan pietarilaiset saavat poistua kodeistaan vain välttämättömille ruoka- ja lääkeostoksille. Ulkoilu esimerkiksi koiran kanssa on rajattu sadan metrin etäisyydelle asuinpaikasta.

Turistien Pietariin tekemät majoitusvaraukset perutaan kesäkuun alkuun saakka. Uusista rajoituksista ilmoitettiin myöhään maanantai-iltana vain muutamaa tuntia ennen niiden tuloa voimaan. Myös Moskovassa varoitusaika oli hyvin lyhyt.

Venäjän parlamentissa hyväksyttiin samaan aikaan pikavauhtia muutoksia rikoslakiin. Niiden mukaan karanteenimääräyksiä rikkova voi joutua jopa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen, jos rikkomuksesta aiheutuu vakavia seurauksia.

Parlamentti aikoi niin ikään hyväksyä muutokset kovista rangaistuksista koronaepidemiaa koskevien valeuutisten levittäjille. Jos väärän tiedon levittäminen johtaa jonkun kuolemaan tai muihin vakaviin seurauksiin, voi syyllinen joutua jopa viideksi vuodeksi vankilaan tai maksamaan kahden miljoonan ruplan (23 000 euron) sakot.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja