Koronaviruksen Intian variantti yleistyy vauhdilla Ruotsissa – infektiotautilääkäri pelkää viruksen yllättävän toistamiseen

3:11
Katso video: MTV Uutiset kertoi Ruotsin tiukkenevista koronarajoituksista maaliskuussa.

Vaikka koronaviruksen Intian variantti yleistyy Ruotsissa vauhdilla, mutta viruksen ilmaantuvuus on kuitenkin kokonaisuudessaan laskenut maassa.

Ruotsin kansanterveysvirasto kertoi torstaina, että Ruotsissa on ilmoitettu 9. kesäkuuta mennessä 71 uutta tartuntaa, jotka on aiheuttanut koronaviruksen helposti tarttuva delta-variantti eli Intian muunnos.

Asiasta kirjoittaa Aftonbladet.

Ruotsin kansanterveysvirasto varoittaa, että varianttiin liittyvät tartunnat lisääntyvät vauhdilla.

Uusia tartuntoja on havaittu pääasiassa Keski-Ruotsissa sijaitsevassa Värmlannin läänissä sekä maan etelärannikolla sijaitsevassa Blekingen läänissä, minkä seurauksena koronarajoituksia aiotaan kiristää molemmilla alueilla.

Aftonbladetin toteuttaman kyselytutkimuksen perusteella variantin aiheuttamat tartunnat ovat lisääntyneet koko maassa.

Viime maanantaihin 14. kesäkuuta mennessä näitä tartuntoja oli ilmoitettu Ruotsissa 121.

Aftonbladetin mukaan luku on kasvanut 70 prosenttiyksikköä kesäkuun yhdeksännen päivän jälkeen.

Kansanterveysviraston mukaan esimerkiksi Gotlannissa variantin aiheuttamien tartuntojen määrä kasvoi tässä ajassa kahdesta tartunnasta viiteen.

– Tämä virus on yllättänyt meidäät ennenkin ja on mahdollista, että se tekee niin uudelleen, tartuntatautilääkäri Maria Amér sanoo Aftonbladetille.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tarjoamien lukujen mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus Ruotsissa on kuitenkin kokonaisuudessaan pienentynyt.

Kesäkuun yhdeksäntenä päivänä ilmaantuvuusluku oli 189,9 ilmoitettua tartuntaa jokaista miljoonaa asukasta kohden.

Kesäkuun 12. päivänä luku oli 76,3.

Variantti tartuttaa varmemmin

Ruotsin kansanterveysviraston infektiotorjunnasta ja terveyden suojelusta vastaava johtaja Britta Björkholm vahvistaa, että virusvariantti on nyt levinnyt koko Ruotsiin.

Hänen mukaansa erityisesti nuoret levittävät Intian muunnosta.

– Kyse ei ole siitä, että ainoastaan matkustamiseen liittyvistä tartunnoista. Voimme vahvistaa nyt, että tapaukset lisääntyvät, Björkholm sanoo.

Kansanterveysvirasto kertoi tiedotteessaan myös, että yhden koronarokoteannoksen tarjoama suoja on hieman alhaisempi delta-varianttia vastaan, mutta kaksi annosta tarjoavaa hyvän suojan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja