Koronatilastoissa "jäävuoriharha" – vain pieni osa tartunnoista tulee tietoon: Katso havainnollistava kuva!

Tämä on Suomen uusi normaali – hallituksen uudet linjaukset pähkinänkuoressa 4:23
Tämä on Suomen uusi normaali: Katso videolta hallituksen uudet linjaukset pähkinänkuoressa.

Lieväoireisten koronatapausten osuus kaikista koronatartunnoista on yhä epäselvä, eikä iso osa koronatartunnoista tallennu tilastoihin.

Hallituksen tilaama niin kutsuttu Hetemäen raportti kertoo, että infektiotaudeissa "jäävuoriharha" johtuu siitä, että vain pieni osa tartuntatapauksista tulee tietoon ja tilastoihin lasketuksi.

Jäävuoriharhalla tarkoitetaan tilannetta, jossa näkyvä, tässä tapauksessa tilastoitu, osuus ilmiöstä on vain pieni osuus kokonaisuudesta. Iso osu ilmiöstä jää siis näkymättömiin jäävuoren tapaan.

– Vaikka arviot lievien tapausten osuudesta ovat tarkentumattomia, on todennäköistä, että lievien tapauksien osuus kaikista COVID-19-infektioista on huomattava tilanteessa, jossa epidemia leviää suureen osaan väestöä hyvin nopeasti, raportissa kerrotaan.

– On yhä enemmän viitteitä siitä, että todettujen oireisten tapausten lisäksi on paljon oireettomia tai hyvin lieväoireisia.

Tilastoimattomat tartunnat vääristävät kuvaa taudin vakavuudesta

Raportin mukaan vakavien tapausten todennäköisyys tulla tilastoiduksi on suurempi kuin lievien.

– Hengitystieinfektioissa taudinkuva voi vaihdella erittäin paljon – hyvin lievistä tai oireettomista hyvin vakavaan tautimuotoon saakka, raportissa kuvaillaan.

Raportin mukaan suuri tilastoimattomien tartunnan saaneiden määrä voi johtaa siihen, että vakavat tautimuodot kasaantuvat lyhyelle ajalle ylikuormittaen terveydenhuollon.

Raportissa esitetään lisäksi kuvaaja, joka esittelee miten erilaisen kuvan koronan vakavuudesta voi saada, jos lieväoireiset tai oireettomat tartunnat jäävät havaitsematta.

Lue myös:

    Uusimmat