Koronatartunnat jylläävät nyt sosiaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten baari- ja juhlailloissa

5:49
Miten koronatilannetta seurataan syksyllä? Ministeri Kiuru: "Tarvitsemme uusia mittareita"

Tapausmäärät ovat olleet kasvussa kolme viikkoa, lukemat ovat jopa kolminkertaistuneet. Uusia koronatapauksia todettiin viimeisen täyden kalenteriviikon aikana yhteensä 1 651, kertoo Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Epidemia leviää nyt erityisesti sosiaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten keskuudessa, esimerkiksi baari- ja juhlailloissa. Tartuntoja todetaan edellisten viikkojen tapaan eniten 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä, jonka osuus viikolla 27 oli kolmannes kaikista tartunnoista. 10–19-vuotiaiden osuus kaikista tartunnoista oli 25 prosenttia, jossa tartunnat painottuvat 18 vuotta täyttäneisiin.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus kaikista tartunnoista on puolittunut edellisestä viikosta. Viikolla 27 todetuista tartunnoista 12 prosenttia oli peräisin ulkomailta ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus 3 prosenttia.

Yli 90% itärajan tartunnoista Delta-muunnosta

Testejä viime viikolla tehtiin noin 94 200 ja Covid-19-tapausten osuus testatuista näytteistä oli 1,8 prosenttia. Tämäkin osuus on kolminkertaistunut kesäkuun puolivälin lukemista.

Delta-muunnoksen osuus koko maassa on jo yli 80 prosenttia tutkituista testituloksista.

Varianttityyppi määritellään noin joka viidennestä koronvirusnäytteestä, ja viime viikkoina EM-kisaturistien suuri osuus tyypitetyistä näytteistä voi jonkin verran yliarvioida Delta-muunnoksen osuutta.

Henkilöiden, jotka on todettu itärajalla koronapositiivisiksi tai joilla on ollut kontakti Venäjälle, näytteistä noin 90 prosenttia on ollut Delta-muunnosta.

Sairaalahoidon tarve ei kasva tartuntojen tahdissa

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt kasvaneista tartuntamääristä huolimatta vakaana. Eilen sairaalahoidossa oli yhteensä 43, joista teho-osastoilla 10 potilasta.

Tulevan viikon ennusteet valtakunnallisten uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat nousseet hieman.

Tautiin liittyviä kuolemia nyt yhteensä 978.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja