Koronakriisi aiheuttamassa dramaattisia seurauksia Vantaalla – Suomen suurimmat irtisanomiset ehkä edessä: "Työpaikkamenetykset hyvin rajuja"

Koronakriisi aiheuttamassa dramaattisia seurauksia Vantaalla – Suomen suurimmat irtisanomiset ehkä edessä 3:29
Koronaepidemian aiheuttama talouskriisi on johtamassa dramaattisiin seurauksiin Vantaalla. Katso video tiedotustilaisuudesta.

Vantaan kaupunki piti tänään tiedotustilaisuuden koronatilanteestaan. Alueella on ollut erityisen merkittävää työttömyyttä koronaepidemiasta johtuen. 

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan alueella työpaikkojen menetys on erityisen merkittävää, sillä alueella suurena työllistäjänä toimii Helsinki-Vantaan lentokenttä, jonka toiminta on nyt melkein täysin pysähdyksissä. 

– Suomen suurimmat irtisanomiset käydään tällä hetkellä Vantaalla.

– Vantaan työttömyysprosentti on koko pääkaupunkiseudun korkein ja lähes kaksinkertainen koko Suomen työttömyyteen verrattuna – tähän heijastuu hyvin paljon meidän lentokenttämme tilanne, Viljanen toteaa.

Vantaan kaupunginjohtajan mukaan alueen pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut jo kuluvan syksyn aikana 45 prosenttia. Pelkona on, että nykyisillään tehdyt lomautukset muuttuvat myöhemmin myös työttömyydeksi. 

– Työpaikkamenetykset ovat hyvin rajuja, Viljanen sanoo. 

Vantaalla menehtynyt 50 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen

Vantaalla on koko epidemian aikana todettu yhteensä 2525 koronatartuntaa. Viimeisen viikon aikana tartuntoja on ollut keskimäärin 50,7 vuorokaudessa. 

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi menehtyneitä Vantaalla on yhteensä 50. Näistä kuolemista 45 on tapahtunut ennen juhannusta, Viljanen kertoo.  

Viime viikolla alueen kouluissa ja päiväkodeissa altistui noin 800 henkilöä. Kaupunginjohtaja Viljasen mukaan harva näistä altistumisista kuitenkaan johtaa tartuntaan. 

– Tartuntoja ilmenee erityisesti perhepiirissä, yli puolet todetuista tartunnoista. Sitten tulevat lähipiirin sosiaaliset kontaktit, yksityiset juhlat ja sen jälkeen vasta työpaikoilla ja harrastuksissa tapahtuneet, hän sanoo. 

Vantaa suosittelee kasvomaskeja kaikille yli 15-vuotiaille ja on ottanut käyttöön pääkaupunkiseudun tiukemmat rajoitukset, joilla esimerkiksi julkiset tilat suljetaan kolmeksi viikoksi. 

– Lähiviikot ovat nyt ratkaisevia. Kaupungit ovat ottaneet käyttöön peruskoulujen etäopetukseen siirtymistä lukuunottamatta käytännössä koko toimivaltansa, laajempiin sulkuihin tarvitaan muiden viranomaisten päätöksiä. Vetoan kaikkiin vantaalaisiin: ottakaa suositukset tosissanne, rajoittakaa kanssakäymistä, peskää käsiänne ja pitäkää turvavälit, kaupunginjohtaja vetoaa.

Lue myös:

    Uusimmat