Korona mullistaa lentoliikenteen, mikä iskee myös suomalaismatkaajiin – "Sekä kysyntä että tarjonta menevät täysin uusiksi"

Nousevatko hinnat? Mitkä lennot katoavat? Asiantuntija selittää, miten Finnairin ahdinko vaikuttaa matkustamiseen 7:27
Nousevatko hinnat? Mitkä lennot katoavat? Asiantuntija selittää, miten Finnairin ahdinko vaikuttaa matkustamiseen.

Ilmailuala on sukeltanut yhä syvemmälle kuoppaan koronakriisin seurauksena. Eilen kuultiin vavisuttava uutinen, kun Finnair ilmoitti yt-neuvotteluista, joiden seurauksena jopa tuhat työntekijää saatetaan irtisanoa yrityksestä.

Finnairin ja lentoyhtiöiden kriisi yleensäkin näkyy myös suomalaismatkustajille.

WSP Finlandin johtaja ja professori Jorma Mäntynen kertoo MTV Uutisille, että käynnissä oleva myllerrys tulee muokkaamaan ilmailualaa rajusti. Vain harva matkustaa tällä hetkellä lentäen, mikä näkyy tietysti lentoyhtiöissä.

– Sekä kysyntä että tarjonta menevät ihan täysin uusiksi. Tämä on tietyllä tapaa aivan poikkeuksellinen tilanne. Tulevaisuus näyttää sen, että millä tavalla tämä uusi asetelma syntyy, Mäntynen sanoo.

Reittitarjonta menee uusiksi

Auki on vielä se, mitkä lentoyhtiöt jäävät eloon ja millaisen reittitarjonnan he tulevaisuuden matkaajille pystyvät järjestämään.

– Useita kymmeniä konkursseja ja velkajärjestelyjä on jo maailmanlaajuisesti tapahtunut tänä vuonna, ja niiden ennustetaan jatkuvan, hän sanoo.

Vaikka osa yhtiöistä on kesällä aloittanut uudelleen lähes pysähdyksissä olleen lentoliikenteen, on kansainvälisiä lentoja oli elokuussa noin 60 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat