Mainos

Korkojen lasku tuo isot veromätkyt

Asuntolainojen korkojen lasku saattaa tietää isoja veromätkyjä monelle kuluttajalle. Verohallituksen asiantuntijan mukaan harva suomalainen on muistanut nostaa veroprosenttiaan korkojen laskettua.

Kun asuntolainojen korot laskevat, kuluttaja on itse vastuussa muutoksen ilmoittamisesta verottajalle.

- Kannattaa tarkistaa, minkä verran korkoja on otettu huomioon verokorttiin, ja onko syytä sitten mahdollisesti nostaa omaa veroprosenttia. Jos veroprosenttia ei nosta ja siinä on otettu liikaa korkovähennyksiä huomioon, niin se aiheuttaa jäännösveron, joka tulee maksuun vuoden päästä, sanoo ylitarkastaja Kaj Hoffrén Verohallituksesta.

Tonnin mätkyt pienelläkin lainalla

Esimerkiksi 100 000 euron lainassa, kokonaiskoron tiputtua viidestä prosentista kahteen prosenttiin, veroprosenttia pitäisi nostaa yli kolmella prosenttiyksiköllä. Jos veroprosentin muutos jää tekemättä, mätkyjä tulee ensi vuonna yli 800 euroa.

- Jäännösveroa voi kertyä muutamista satasista yli tuhanteen euroon. Se tietenkin riippuu paljon lainasta ja koron tarkistuspäivästä. Kyllä pienelläkin lainalla voi tulla suuri jäännösvero. Näyttää siltä, että aika harva suomalainen on huomannut koron laskun mahdollisen vaikutuksen veroprosenttiin, Verohallituksen Hoffrén sanoo.

Pankissa veroasia tulee yllätyksenä.

Pankeissa yritetään neuvoa asiakasta myös veroasioissa.

- Käymme asian läpi lainaneuvotteluissa. Tietysti se on mukava asia asiakkaalle, että korot ovat tulleet alaspäin ja yleensä asuntolaina-asiakas on tämän tietenkin huomannut. Mutta se seuraava askel, eli koron laskun vaikutukset omassa henkilökohtaisessa verotuksessa eli korkovähennysten muodossa, niin se on jäänyt yleensä huomioimatta asiakkaalla, kertoo konttorinjohtaja Sami Hoffrén Sampo Pankista.

Kuluttajat itse yllättyvät, miten suuret mätkyt ensi vuonna saattavat odottaa.

- Oletko muistanut nyt nostaa veroprosenttia, kun korot ovat tulleet alas?

- No minulla on itse asiassa ihan uudet lainat, joten en ole vielä tänä vuonna käynyt siellä verotoimistossa uudestaan, sanoo helsinkiläinen Pirkko Määttänen. Ja kertoo yleensä huolehtivansa veroasiat vuosittain hyvässä aikataulussa.

- En minä ole veroasioita miettinyt ollenkaan, tuhahtaa Juha-Pekka Tuovinen Siuntiosta.

- Miltäs se kuulostaa, että tuollaisesta sadankintuhannen euron lainasta voi tulla lähemmäksi 1000 euroa mätkyjä?

- No ei siinä mitään. Pitää vaan maksaa, jatkaa Tuovinen.

Veroasiat voi hoitaa konttorikäynnin lisäksi internetissä.

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 26.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.