Korkeimman oikeuden tuomareiden salaiset sivutyöt mahdollistavat korruption

Tuomareiden välimiestehtävät keskittyvät korkeimpaan oikeuteen, ilmenee Oikeustoimittajat ry:n keräämistä tiedoista.

Vuosina 2008-2012 tuomioistuimet olivat myöntäneet kaikkiaan 41 sivutoimilupaa välimiestehtäviä varten. Niistä 27 oli korkeimman oikeuden jäsenille.

Yhdistyksen selvityksessä olivat mukana KKO, kaikki hovioikeudet, Helsingin käräjäoikeus, korkein hallinto-oikeus ja työtuomioistuin.

Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtajan ja MTV3 Uutisten rikostoimittajan Jarkko Sipilän mukaan välimiestehtäviin liittyy salailua, mahdollisesti myös korruptiota.

– Välimiestehtäviin liittyy salailua ja salailu mahdollistaa aina korruption.

Sipilän mielestä suurin ongelma on nykyinen lainsäädäntö.

Välimiestehtävässä ratkaisu vain osapuolille

Tyypillisesti välimiesoikeutta käytetään liiketoiminnassa syntyneiden riitatilanteiden ratkaisemiseen.

Välimiesoikeus pyrkii saamaan kiistaan osapuolia tyydyttävän ratkaisun, jotta asiaa ei tarvitse viedä julkiseen tuomioistuimeen ratkottavaksi. Välimiesoikeuden ratkaisut ovat salaisia eikä niistä voi valittaa.

Sipilän mielestä salattu välimiesmenettely voi heikentää tuomarin puolueettomuutta ja objektiivisuutta varsinaisessa virkatoimessa, koska välimiesmenettelystä maksettavat palkkiot pysyvät salaisina.

– Salaiset maksut tuntemattomilta tahoilta eivät ole tuomarin toimen vaatiman avoimuuden takia hyväksyttäviä.

KKO:ssa välimiestehtäviä teki kahdeksan tuomaria, joista kuudella oli ollut tarkasteluajanjaksolla kolme välimiestehtävää. KHO:n tuomarit eivät hoitaneet yhtään välimiestehtävää. Kaikissa hovioikeuksista välimiestehtäviä oli yksitoista.

Oikeustoimittajat ry:n mielestä virkamieslakia pitäisi muuttaa avoimempaan suuntaan tai kieltää virkamiehiltä ja tuomareilta välimiehenä toimiminen.

Oikeustoimittajien selvitys liittyy Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielimen GRECO:n (Group of States against Corruption) Suomen maatarkastukseen.

Lue myös:

    Uusimmat