Konsolipelaaminen onkin lapsellesi hyväksi?

Nykyajan lapset pelaavat päivittäin erilaisia konsolipelejä, joihin monet vanhemmat suhtautuvat varauksella. Enää se ei ole kuitenkaan pelkkää passiivista toimintaa, vaan perheissä voidaan pelata yhdessä liikunnallisia pelejä. Lisäksi ne kehittävät muun muassa vuorovaikutustaitoja ja ongelmanratkontaa.

Uudet innovaatiot ovat mullistaneet lasten maailman, eikä leikkiminen ole enää samanlaista kuin aikaisemmin. Vanhemmat kuitenkin muistelevat omia lapsuusvuosiaan ja saattavat ajatella, että asioiden on oltava samoin kuin vuosikymmeniä sitten.

– Vanhempien kielteinen suhtautuminen voi johtua tietämättömyydestä. Kehottaisinkin vanhempia lähtemään itse pelien maailmaan mukaan, sillä uudenlaisia pelejä voi pelata yhdessä, ja pelaaminen on todella hauskaa, Nintendon tuoteryhmäpäällikkö Minna Kaivola kertoo.

Leiki kuurupiiloa peliohjaimilla

Nykykonsolipelin pelaaminen ei tarkoita enää televisioruudun ääressä jököttämistä vaan uusimmissa peleissä esimerkiksi piilotetaan ohjaimia, tunnistetaan niistä kuuluvia ääniä, melotaan tai pelataan tennistä.

– Lapsista on tullut sosiaalisempia, koska konsolipelejä pelataan yhdessä. Pelien ja leikkien tiimellyksessä oppii monia asioita, kuten esimerkiksi vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja, ongelmanratkontaa ja keskittymistä, ja samalla jopa kielitaito voi kehittyä, Kaivola luettelee.

Vanhempien pitäisi luoda mahdollisuuksia pelaamiseen ja leikkimiseen ja jopa kannustaa lapsiaan eri puuhien pariin. Kotona pitäisi olla tilaa peuhata ja leikkiä.

– Lapsilla on sisäänrakennettu halu leikkiä ja oppia uutta. Leikin kautta lapsi oppii muun muassa ympäristöstään, kehostaan ja itsestään. Leikkiessä ja pelatessa koetaan ja opitaan tunteita ja niiden hallitsemista, mikä on hyvin tärkeää, Nuori Suomi Ry:n kehitysjohtaja Jukka Karvinen toteaa.

Vanhemmat asettavat rajat

Raitista ilmaa pelikonsoli ei ainakaan toistaiseksi voi korvata, mutta vanhempien tehtävä onkin huolehtia siitä, ettei ulkona oleminen unohdu. Kehitysjohtaja Jukka Karvinen muistuttaa, että lasten olisi liikuttava päivittäin pari tuntia.

– Vanhempien tehtävä on asettaa rajat pelaamiselle. Useat konsolipelit ovat hyvin liikunnallisia, ja moni lapsi on löytänyt uuden harrastuksen, sillä peleissä pääsee kokeilemaan uusia urheilulajeja, Minna Kaivola kertoo.

Kysymys: Mitä mieltä olet lastesi pelaamisesta?

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat