Mainos

Kongon ja Ruandan välinen raja suljettiin

Kongon demokraattisen tasavallan ja Ruandan väliset raja-asemat on suljettu, koska osa Kongon armeijasta on ryhtynyt kapinaan maan presidentin Laurent Kabilan syrjäyttämiseksi.

Kongon demokraattisen tasavallan ja Ruandan väliset raja-asemat on suljettu, koska osa Kongon armeijasta on ryhtynyt kapinaan maan presidentin Laurent Kabilan syrjäyttämiseksi, kertoivat silminnäkijät maanantaina. Turvallisuuslähteiden mukaan Kongosta on paennut myös korkeita viranomaisia mm. ulkoministeri Bizima Karaha. Cyangugussa ja Gomassa sijaitsevat raja-asemat oli maanantaina suljettu rajan molemmilla puolilla. Myös Goman lentokenttä on ollut tänään suljettuna.

Gomassa toimivan radioaseman mukaan Kongon tasavallan 10. pataljoona on ilmoittanut kapinoivansa presidenttiä vastaan. Pataljoonan komentajan Sylvain Mbuchyn mukaan hänen joukkonsa haluavat taata maan yhtenäisyyden ja vakauden, ja siksi armeijalle maan pääkaupunkiin on lähetetty viesti, että Kongolle mitä pikimmin valittaisiin toimivampi johto. Karaha vahvisti paenneensa, mutta ei ehtinyt kertoa minne, kun hänen puhelinyhteytensä katkesi. Olinpaikan lisäksi maanantaina oli epäselvää se, koska hän ja kaksi muuta korkeaa viranomaista olivat lähteneet.

Tutsijoukot eivät täysin tue Kabilaa

Aiemmin päivällä Banyamulenge-sotilaiden edustaja ilmoitti, ettei Kabilalla enää ole Banyamulenge-tutsijoukkojen tukea kaikkialla maassa. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan maan itäosassa sijaitsevien Goman, Bukavun ja Kindun kaupunkien sotilasjohto päätti sunnuntaina vetää tukensa Kabilalta.
-Valtaantulonsa jälkeen Kabila on johtanut maan entistä pahempiin vaikeuksiin, totesi Banyamulengen edustaja Reutersille. Banyamulenge tuki Kabilan valtaannousua viime vuonna.

Banyamulenge teki päätöksensä sen jälkeen, kun Kabila viime viikolla määräsi ruandalaiset sotilaat lähtemään maasta. Ruandan tutsienemmistöinen armeija taisteli Banyamulengen rinnalla seitsemän kuukautta kestäneessä sodassa, jonka päätteeksi maan entinen diktaattori Mobutu Sese Seko syöstiin vallasta viime vuoden toukokuussa.

Kinshasassa taistellaan

Maanantaina presidentti Kabila kehotti maan pääkaupungin Kinshasan asukkaita pysymään rauhallisina, kunnes armeija on rauhoittanut tilanteen. Presidentti määräsi pääkaupunkiin myös kolme vuorokautta kestävän öisen ulkonaliikkumiskiellon. Sunnuntaina Kinshasassa ammuskeltiin ja silminnäkijöiden mukaan Tshatshin kasarmin läheisellä kadulla lojui ruumiita. Tilanne kaupungissa näytti kuitenkin maanantaina rauhoittuneen. Myös maan itäosassa sijaitsevissa Goman ja Bukavun kaupungeissa ammuskeltiin maanantain vastaisena yönä. -Tilanne on jännittynyt useissa maan itäosan kaupungeissa, vahvisti sisäministeriön edustaja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.